A fürdőszobában a víztakarékossággal nem csak a pénztárcánknak, de a környezetünknek is kedvezhetünk. Fiatalabb korunkban mindannyian hallhattuk már az idősebb generációtól, hogy a kád vízzel való feltöltése helyett, részesítsük előnyben inkább a tusolást, valamint fogmosás és borotválkozás közben mindenképp zárjuk el a vizet. De valóban elegendő- e csupán ennyit tennünk, ahhoz, hogy azt feltételezhessük magunkról, odafigyelünk a környezetünkre a fürdőszoba használata közben?
Természetesen ennél sokkal többet is tehetünk, ha egy fenntarthatóbb, környezettudatosabb fürdőszoba a célunk. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár olyan eszközt és terméket, amelyek felválthatják a mindennap használt eldobható, műanyag csomagolású alternatíváikat a te fürdőszobádban is.

Fogápolás

Ha eddig műanyagfogkefét használtál, a következő cserénél gondolkodj el egy bambusz fogkefén. A hagyományos fogselyem helyett választhatsz 100%-ban természetes fogselymet, a fogrém helyett pedig szintén természetes alapanyagokból készült fogpasztát. Ezek a termékeknek nem csak műanyagmentesek, hanem természetes alapanyagaik miatt lebomlóak, komposztálhatóak is.

Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

Fürdés és hajmosás

Nem szívesen cseréljük le a jól bevált tusfürdőt, sampont vagy balzsamot, még akkor sem, ha egy ismerősünk ajánl egy szerinte verhetetlen, új terméket. Azonban mindenképp érdemes új szemszögből néznünk a tisztálkodásunkra, ami a fürdést és a hajmosást illeti. Ha attól félsz, hogy a száraz vagy éppen zsíros bőrödre és/vagy hajadra még mindig nem szolgálnak alternatívával a szappangyártók, akkor tévedsz. Ma már minden bőr- és hajtípusra lehet kapni szappant fürdéshez és hajmosáshoz is. Viszont, ha a szappan nem is nyeri el a tetszésedet, akkor is válolgathatsz még a szintén sok féle szilárd tusfürdő és sampon között. A hajvégek szerelmeseinek sem kell aggodalmaskodniuk, hiszen rengeteg fajta hajbalzsam és hajolaj is kapható már.
Ugyancsak jó hírünk van annak, aki a műanyag fürdőszivacsáról nem tudna soha lemondani, ugyanis számára új lehetőséget kínálhat például a luffatökből készült fürdőszivacs.

Tipp: A fürdéshez vagy hajmosáshoz használt szilárd termékekhez pedig érdemes egy olyan szappantartót választani, mely kellően engedi kiszáradni a szappanokat, hogy azokat minél tovább használhassuk.

Kép forrása: Butter and Lye

Arc- és testápolás

Arcunk a testünk legkifejezőbb része, így fontos odafigyelnünk rá, kellő energiát fordítanunk rá. Ha eddig is a napi rutin részét képezte az arclemosás és az arctisztítás, akkor ezt mostantól akár környezetbarát módon is kipróbálhatnád. Számtalan bőrápoló növényi olaj, arcradír és arckrém vár arra, hogy felfedezd jótékony hatásukat, mely a természet erejével, mesterséges adalékok nélkül óvja és ápolja az arcbőrödet. Azoknak sem kell hiányban szenvedniük semmiben, akik minden reggelt a sminkünk elkészítésével kezdenek, ugyanis már rengeteg natúrkozmetikumot lehet beszerezni, akár készen, akár alapanyag formájában.
Ugyan már enyhül az idő, a tél során mind tapasztalhattuk, hogy bőrünk mennyire kiszárad a hideg széltől, a csípős levegőtől. Ilyenkor pedig nem elég a belső, a külső hidratálásra is szükségünk van. Ezekre az alkalmakra pedig kiváló akár a szilárd testápoló, a fém- vagy üvegtégelyes testvaj és kézkrém.
Amikor pedig elérkezik a tavasz, sokkal szívesebben mozdulunk ki a természetbe egy kiadós sétára vagy túrára. Ilyen alkalmak igényelnek némi otthoni felkészülést, ugyanis a mozgás során kimelegedhetünk. Manapság már elég közismert, hogy izzadásgátló aeroszolos készítmények mind a bőrre, mind pedig a légkörre káros hatással vannak, ezért ezek mindképp kerülendőek. Azonban a flakonos és golyós dezodorok sem tartoznak a legjobb megoldások közé, ezért javasoljuk a krém dezodorokat, melyek újratölthető tégellyel rendelkeznek.
További lehetőségeket kínál még a fenntartható fürdőszoba jegyében a bambuszból készült fültisztító pálcika, fából készült körömkefe, fésű és hajkefe is, növényi rost vagy állati szőr sörtékkel.

Kép forrása: Marc Bordons

Szőrtelenítés

Sokan használunk eldobható, műanyag borotvát, mely éle pár használat után annyira elkopik, hogy meg kell válnunk tőle és mivel semmi másra nem alkalmas, a kukában végzi. Az eldobható borotvánál a fenntarthatóságot tekintve szinte minden jobb – gondolok itt például egy minőségi epilátorra vagy a kozmetikákban használt gyantára-. Azonban szerencsére a szőrtelenítés területén is többféle környezettudatos lehetőség kínálkozik, melyek közül eldönthetjük melyik illik hozzánk jobban. A fém borotva ijesztően hangozhat azoknak, akik még soha nem próbáltak ki mást a műanyagon kívül, azonban ezeknek a borotváknak a kialakítása lehetővé teszi a biztonságos használatot. A fémborotváknak cserélhető a pengéje, így időről-időre nem az egész eszközt, hanem csak egy részét kell lecserélni. A borotva használatát pedig segítheti a borotválkozó szappan és a fa nyelű borotvapamacs.
Azonban akad mód a kozmetikákban vagy otthon használt gyanta környezetbarát helyettesítésére is. Az úgynevezett cukorpaszta egy akár házilag is elkészíthető nyúlós állagú szőrtelenítő eszköz, melyet miután felkentünk a kívánt testfelületre egy gyors mozdulattal le kell húzni, akárcsak a gyanta esetében.

Kép forrása: Anthology Marketing

Ezekkel az eszközökkel nem csak a környezetnek tehetsz jót azáltal, hogy nem termelsz felesleges hulladékot (csomagolásmentes/ műanyagmentes/ visszaváltható fém vagy üvegtégelyben lévő termék), hanem a saját testednek is kedvezel, hiszen ezek a termékek természetes összetevőkből készülnek, így nem tartalmaznak allergéneket, káros anyagokat sem.

Kép forrsása: The Tasty K

Neked melyik fenntartható, környezetbarát fürdőszobai termék tetszett meg a legjobban? Mi az, amit akár már holnap kipróbálnál?

Kiemelt kép forrása: Marc Bordons