Bevezetés a sport világába!

Kerek 1 éve, robbant be az életünkbe a COVID-19, ami azóta sem szeretné elhagyni a mindennapjainkat, sőt! Ez végett a maszkok használata, mindenhol kötelezővé vált, ami egyfajta védekezési módszer a halálos vírus ellen, azonban olyan hátrányai is megjelentek, mint például a test fizikai karbantartásának mellőzése, ami a háttérbe húzódott az elmúlt 365 napban.

Gyorstalpaló:

Amikor fizikai aktivitásról beszélünk, az emberek többsége a rendszeres testmozgáshoz kapcsolódó sportszerű tevékenységre gondol. Az angol szakirodalomban az egyik leggyakrabban idézett definíció, amelyet a WHO (Egészségügyi Világszervezet) használ, Caspersen, Powell és Christenson fogalmazták meg. Eszerint fizikai aktivitásnak tekinthető „minden olyan mozgás, amelyet a vázizomzat hoz létre, és energiafelhasználást igényel”.

A fizikai aktivitás fogalmát a sporttudományban és az egészségtudományban használják leggyakrabban. A fizikai aktivitás a sporttudomány központi kategóriája, amely a sportbeli teljesítményfokozás szempontjából jelentős. Az egészségtudomány azonban nem más, mint a fizikai aktivitás egészségmegőrzésben és egészségfejlesztésben, picit pontosítva, a betegségek megelőzésében és kezelésében betöltött szerepét tanulmányozza.

Hogyan tudunk fizikailag aktívak maradni ezekben a nehéz időkben?

A következő két hét kiváló lehet erre. Amennyiben azonban nem tudjuk, hogyan kezdjünk neki, ez a cikk tökéletes útmutatást ad hozzá.

Amit a legjobban tudok ajánlani, és biológiailag bebizonyított, hogy az egyik leghatásosabb fizika aktivitás a futás. Tudom, alig van ember, aki szereti, vagy aki könnyen kezdené el, de a mondás is tartja, hogy minden kezdet nehéz. Nem kell rögtön a maratonra gondolni, csak amennyi kényelmes nekünk, illetve hozzáadni egy pluszt, ami tényleg megmozgat bennünket. Arra gondolok, hogyha 200 m tudunk csak egyhuzamban lefutni az sem baj, de azt ne a leglassabb kocogásban, hanem rendes tempóban fussuk, hogy beinduljon a vérkeringés, a vérnyomás és pulzusszám egészséges emelkedése, a vázizom normális működése, illetve a kellő energiafelhasználás.

Hogy miért? Azért mert…

A legtöbb egészséges edzésprogram a fizikai erőnlét paramétereire összpontosít. Az izomrendszer aktiválása elindítja az alkalmazkodási folyamatot az egész testben ezáltal hozzájárul az ellenálló képesség fejlesztéséhez, az egészség megtartásához. A szív- és érrendszer mellett ez vonatkozik a mozgásszervi rendszerre is, a központi idegrendszer és a legtöbb belső szerv. Öt speciális effektus érhető el fizikai ingerléssel, amelyeket összefoglalóan fitness alkotóelemeknek is neveznek. Ezek a fizikai területek az erő- és állóképesség, hajlékonyság, koordináció, és ellazulás képessége. Ezek a területek fennálló körülmények között egész életen keresztül edzhetőek, vagyis magasabb életkorban is hatékonyan tudunk igazodni az éppen aktuális kihívásokhoz.

Hosszú távon az úgynevezett „koherens tréning” nem csupán hatékonyabbnak tekinthető, hanem bizonyos készségek fejlesztésére fókuszál. A tréning intenzitást illetően a „könnyű edzés” is elfogadható, mert minden készségterületet szubjektív szempontok szerint állítottak be, mérsékelt nyomás alatt is fejlődést mutathatunk. A gyakoriságot tekintve, a hetente min. 1×1,5 óra edzés abszolút minimumkövetelménynek számít.

Sorozatom első részét azzal zárnám, hogy: találjuk meg minden rosszban a jót is, és kezdjük el most, testünk egészségének megőrzése érdekében a fizikai testmozgást.

Képek: pixabay