Azok, akik megkapták a szükséges védőoltásokat lassan, de biztosan mentesülnek a korlátozások alól, nap, mint nap egyre több ország jelenti be, hogy örömmel várják azokat, akik rendelkeznek vakcinaútlevéllel. Tegyük hozzá, azok is utazhatnak, akiket nem oltottak be, ám nekik szinte mindenhová szükséges a PCR-teszt és a kéthetes karantén, ami valljuk be, egy egyhetes nyaralást jelentősen megnehezít.

Észtország, Grúzia, Románia, Spanyolország: csak néhány desztináció, amely kinyitotta, vagy a következő hetekben kinyitja a kapuit az oltakozáson átesett turisták számára. A vakcinaútlevéllel rendelkezők korlátozások, tehát karantén vagy PCR-teszt megléte nélkül is beléphetnek hozzájuk.

Szinte biztos, hogy a következő hónapok, de talán a következő évek trendje lesz, hogy akik nem kérnek a védőoltásból, azok számára továbbra is kötelező lesz vagy a 48 órán belüli teszt, vagy a 14 napos karantén. Vélhetően a védőoltással nem rendelkező magyarok hazautazása során is kelleni fog a teszt vagy a karantén. Így azok, akik nem oltakoznak vagy két PCR teszt megvásárlása (és negatív teszt produkálása) után utazhatnak, vagy kétszer kéthetes karantén letöltését vállalva. Kéthetet külföldön, kéthetet a hazatérés után.

Azonban a vakcinaútlevél mentesíteni fog minden alól, a turizmus pedig gyakorlatilag egy teljes év leállása után a következő hetekben, hónapokban fog igazán beindulni újra, szerte a világban. Szükség is van rá, azok akik ebben a szektorban dolgoztak, hónapokon át maradtak bevételek nélkül.