Életkortól függően a gyermekek 5-10%-a szenved valamilyen szintű vizelet-, illetve székletinkontinenciában. A pécsi gyermeksebészet országos centrumként fogadja az ilyen zavarral küzdő betegeket az ország egész területéről. A betegek gyógyítását segíti az a vadonatúj ultrahang készülék, ami a korábbinál sokkal jobb felbontású képeivel precízebb vizsgálati eredményt biztosít az orvosok számára.

A készülék átadásánál balról Taskovics László (a K&H képviseletében), Dr. Vajda Péter, Dr. Kardos Dániel, Dr. Juhász Zsolt és Szeidl Tamás (a Samsung képviseletében)

A pécsi gyermeksebészet egyik fő profilja a gyermekurológia. Az osztályon saját nyomásmérő (ún. manometriás) labor működik, ami fontos eleme a gyermekkori vizelési és székelési zavarokkal küzdő gyermekek kivizsgálásának és nyomon követésének. A vizsgálatokkal mind az organikus, mind a funkcionális eredetű vizelet- és székletürítési zavarok kivizsgálásában a terápiát is meghatározó információkhoz jutnak a szakemberek. Ennek a folyamatnak az egyik fontos láncszeme az ultrahangos vizsgálat, amelynek az a szerepe, hogy pontos képet kapjanak az orvosok a beteg állapotáról.

  • „Az új készülékkel lehetőség nyílik a húgyúti rendszer folyamatos, nagy felbontású vizualizálására, ezek archiválására, és központi rendszerbe való feltöltésére.” – mondta Józsa Gergő, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa. „Mindez nemcsak a visszakereshetőség és a kontrollálás, hanem a kezelt betegeknél elért eredmények tudományos feldolgozása céljából is kiemelkedő jelentőségű.”

A beszerzett eszközzel az urológiai vizsgálatokon túl az általános radiológiai diagnosztika fejlesztésére is lehetőség nyílik. Ezek mellett a hasi sebészeti kórképekben szenvedő betegek, így például hasi tumorok, vakbélgyulladás, epekövesség vizsgálatában is segítséget nyújthat az ultrahang készülék, amely tehát igen széles körben használható. Éves szinten közel ezer vizsgálatot terveznek elvégezni az új eszközzel.

A mintegy hatmillió forintba kerülő készülék forrását a K&H Gyógyvarázs program, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., és a Budapest Bank biztosította, a hiányzó összeget a Visszatérés Alapítvány pótolta ki.