A világ egyik legnagyobb fapados járata saját rendszert dolgozott ki, Az utasok a légitársaság akalmazásán belül kezelhetik a PCR-tesztjeik eredményét, az oltási igazolásukat és az egyéb, járvánnyal kapcsolatos dokumentációt. – írja a repjegykiraly.hu

Nem ez az első légitársaság, amely így cselekszik, szakértők szerint 2021-ben vakcinaútlevél vagy negatív PCR-teszt nélkül senki nem fog repülőre ülni. A Ryanair már el is indította a saját rendszerét, ami elérhető a cég mobilalkalmazásában, az utasok ide tölthetik fel a vakcinaútlevelüket vagy a negatív PCR-teszt eredményüket. A Ryanair szerint legkésőbb júniusban minden ország nyitni fog, és újfent beindul a turizmus. Az Európai Unión belül egyébként hozzávetőlegesen 40 millió ember kapott már védőoltást, ez a szám a sokszorosára nőhet addigra, így a turizmust nem fogja befolyásolni az, ha a lakosság pár százaléka végül nem kér a védőoltásból.

Hasonlóan fognak eljárni az országok is, ahová a jövőben is bárki utazhat, azonban azok, akik nem kérnek a védőoltásból csak és kizárólag negatív PCR-teszttel léphetnek át a határokon. Az EU szerint ez egyébként nem jogsértő, hiszen a beutazás mindenki számára biztosított, igaz a vakcinaútlevéllel nem rendelkezők számára jelentősen drágább lesz, hiszen nekik ki kell fizetniük a teszt árát.

A rendszer feltehetőleg, nemcsak azokat az oltóanyagokat fogadhatja majd el, amelyeket az uniós hatóság már jóváhagyott, hanem az egyes tagállamokban sürgősséggel engedélyezetteket is. Így pedig az orosz és kínai védőoltással is lehetővé tehetik az utazást.