A WWF küldetése egy olyan jövő megteremtése, ahol az emberiség és a természet harmóniában él, továbbá a világ legnagyobb környezetvédelmi civil szervezete, amelyet 1961-ben alapítottak. Több mint 100 országban / régióban dolgoznak, elkötelezettek a természeti értékek és a fenntartható jövő védelme mellett, és több mint 6000 alkalmazottuk van.

A föld élővilága nemcsak páratlan szépségéről és izgalmas sokszínűségéről ismert. Ez a saját egészségünk és megélhetésünk kulcsa is. A teljes, egymással összekapcsolt ökoszisztéma- és élőhely-hálózat ivóvizet, tiszta levegőt, talajréteget, élelmiszer- és gyógyszeripari alapanyagokat, valamint számos egyéb szolgáltatást nyújthat, amelyek nélkül nem tudnánk élni.

Az emberi túlfogyasztás nagyon megemelkedett az elmúlt évtizedekben. Az elfogyasztott erőforrások közel 30% -kal többek, mint amelyeket a Föld képes újratermelni. Továbbá az emberi tevékenység mára nagymértékben megváltoztatta a földfelszín képét és bolygónk éghajlatát. Ennek eredményeként az életünket támogató ökoszisztéma kezd összeomlani. Egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás, víz- és élelmiszerhiány, a kiváló minőségű termőhelyek zsugorodnak, és a tengerszint is emelkedik. Ezek mind intőjelek az emberiségnek, hogy ideje változtatni az életstíluson.

Az egymással való együttműködés és a mindannyiunk fenntartható jövőjének megteremtése sürgetőbb, mint valaha. Sir Peter Scott, a WWF egyik alapítója az alábbiakat nyilatkozta: „Nem védhetünk meg mindent, amit szeretnénk, de annál sokkal többet tehetünk mintsem, hogy üljünk ölbe tett kézzel.”

Céljuk a biológiai sokféleség védelme, a környezetszennyezés csökkentése, a természeti erőforrások hosszú távú fenntartható használatának elősegítése, valamint a megújuló energia felhasználásának és a fenntartható élelmiszerek előállításának ösztönzése. (Fontos megemlíteni, hogy a fentiekből következően a WWF nem állatvédő szervezet, az élővilágot egységként kezeli és így kívánja megmenteni.)

Tevékenységeik azokra az ökológiai területekre összpontosulnak, amelyek különösen fontosak a biológiai sokféleség védelme szempontjából. (Erdőség, édesvíz, óceánok, partok.) Ezenkívül elkötelezettek az éghajlatváltozás és annak fenntartható életmódja hatásainak enyhítése mellett. Ilyen módon törekednek a természeti erőforrások hosszútávú fenntartható használatának előmozdítására és a természeti érték megőrzésére a jövő generációi számára.

Megalakulása kezdetén a WWF World Wildlife Fund néven működött, és tervet indított a veszélyeztetett fajok védelmére. Az alapító tagok azonban gyorsan rájöttek, hogy bizonyos fajok megmentéséhez meg kell védeniük élőhelyeiket is, mert megfelelő és biztonságos otthon nélkül egyetlen állat sem létezhet. Ezért rájönnek, hogy a hatékony védelem élőhelyek közötti megoldásokat igényel.

Emellett felismerték, hogy a valódi változások elérése érdekében együtt kell működniük a kormányokkal, a vállalatokkal és legfőképpen az egyénekkel, mert a szemléletformálás elengedhetetlen az élhető jövő felépítéséhez. Ezért a szervezet 1986-ban WWF-re változtatta a nevét, és elkezdte bővíteni munkakörét.

A WWF alapelvi működése:

– Globalitás, függetlenség, kulturális sokszínűség és a pártpolitikától való mentesség

– Tevékenységei a legfrissebb tudományos információkon alapulnak, és szigorúan elemzik saját erőfeszítéseit

– Párbeszédre törekszik és kerüli a szükségtelen konfrontációt

– Speciális természetvédelmi megoldások kidolgozása a helyszíni projektekhez

– Bevonja a helyi közösségeket a terepi projektek tervezésébe és megvalósításába, tiszteletben tartva kulturális és gazdasági igényeiket

– A hatékonyság növelése érdekében partnerségeket keres más szervezetekkel, kormányokkal, vállalatokkal és helyi közösségekkel

– Költséghatékony és a legmagasabb felelősségtudattal kezeli a támogatásokat

Végezetül pedig felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ha nem állatvédelemmel foglalkoznak, akkor mivel?

– Élőhely-felmérés és helyreállítása

– Állat- és növényfajok vizsgálata és védelme

– Hatékony és előre tekintő védelmi előírások kidolgozása

– A fenntartható erdőgazdálkodás fejlesztése

– Csökkentse az ökológiai lábnyomot

– Teremtsen megújuló energiát

– A vadon élő állatok védelme és megalapozása

– Óvja a nagy ragadozókat

– Vállalati felelősséget vállal

Tartsatok velem, és a következő cikkbe kiderül, hogy miért pont a panda lett a kiválasztott állatuk.