Korunk háziasszonyai bevásárló körútjuk során előszeretettel látogatják a szupermarketeket. Aztán az elkészült ebédnél keresik a nagymamánál megszokott ízeket. Aki nem sajnálja az időt és a fáradtságot, az beszerzéskor ma is megkeresi a biztos forrásból származó házi termékeket.

Kozármislenyben mindenki tudja kinél is kell savanyú káposztát vásárolni ahhoz, hogy egy igazi, ízes, hagyományos, jó töltött káposztát tehessen a család asztalára.

Udvarác Mihályt és feleségét Ágit kerestem fel, hogy megtudjam milyen év áll mögöttük, hiszen mostanra már elmondható, hogy az ország gazdaságának minden szegmensét rosszul érintette az elmúlt időszakon végigsöprő korlátozás, nem kímélve az őstermelőket sem.

Mióta foglalkoztok káposzta savanyítással, értékesítéssel?

Közel 60 éve, már édesanyám is árulta a saját maga készítette házi savanyú káposztát a pécsi vásárcsarnokban, én ebbe születtem bele. Édesapámat gyerekként elvesztettem, így idejekorán bele kellett szoknom a mezőgazdasági munkákba. – emlékezik vissza gyermekkorára Udvarác Mihály.

Akkor innen származik a családi recept?

Igen, a recept az anyósomé, de mégsem a férjem tanulta ki az elkészítés csínját-bínját, ha nem én. – csatlakozik a beszélgetésbe a feleség, Ági. Eleinte ketten készítettük, fűszereztük anyósommal, aztán mikor a gyerekekkel otthon maradtam, anyósom pedig árult a piacon, szép lassan kialakult, hogy én elkészítettem, ő pedig kivitte eladni a csarnokba a káposztát.

Saját termesztésű káposztát dolgoztok fel?

Igen, őstermelőként van területünk, ahol mi termesztjük a káposztát. Elmondhatjuk, hogy termékünket egészen apró korától végigkísérjük a teljes értékesítésre kész állapotáig. Viszont egész évben munkát is ad számunkra, tavasztól az újabb tavaszig. Minden évszakban újabb szakasza van ennek a tevékenységnek, a palántázástól a kádakban történő érlelésig, illetve az értékesítésig.

Gyermekeitek belenőttek a gazdaságba?

Fiunk is, és a lányunk is rendszeresen besegít nekünk a mindennapi munkájuk mellett. Párjaik is szívesen követik őket, és a négy unokánk közül a két nagyobb már komoly érdeklődést mutat a munkagépek, és a mezőgazdasági élet iránt. Szerencsére nagyon kíváncsi a természetük, és mindenhol ott akarnak lenni, semmiből sem szeretnének kimaradni.

Hogy alakult a 2020-as esztendő?

Harmadára esett vissza az értékesítésünk az elmúlt évben. Az év eleji teljes bezáráskor nagyon sok késztermékünk állt a kádakban. Házhoz szállítással, háznál történő eladással, és a helyi termelői piacon való értékesítéssel próbáltunk segíteni a helyzetünkön. A nyári időszak számunkra holt szezon. A savanyú káposztára húsvétkor és karácsonykor van igazán kereslet. Az őszi korlátozások is nagyon rosszul érintettek bennünk. Elmaradtak a lakodalmak, falunapok, búcsúk, ballagások, keresztelők, bankettek, éttermek bezártak, jelentősen csökkent a kereslet. Ez nem a mi évünk volt.

Tapasztalatok?

Továbbra is a pécsi vásárcsarnokban kereshetnek bennünk keddtől-szombatig a vásárlók. Egyenlőre nagyon figyeljük a kereslet változását. Reméljük húsvétra kissé fellendül a forgalom. Jelenleg számunkra a legnagyobb várakozást az új építésű vásárcsarnokba történő átköltözés jelenti. Reméljük, hogy a szép és modern létesítményben már minden visszaáll a régi kerékvágásba.