1. Az első lépéseket megtenni mindig nehéz, de néha érezzük, hogy szükségünk van rá. Néha mindannyian vágyunk az otthon melege után a nap simogató érintésére. Hát akkor indulás! Itt a tavasz, a böjt, az elvonulás, a szabadság ideje. A böjt azt is jelentheti számunkra, hogy ideje kimenni a pusztába, feszíteni kell a határainkat, miközben észrevehetjük a szépet, a természeteset, és felfedezhetjük magát a természetet!

2. Nem ismeretlen dolog, hogy a problémáinkat elodázzuk. Néha a legkönnyebb módon menekülünk a vásárlásba. A böjt, ha elhozza számodra a befelé fordulást, akkor felfedezheted a menekülőútjaidat, rácsodálkozhatsz, hogy mindez zsákutca, kerülj ki belőle. Nézz szembe a problémáiddal. Testileg, lelkileg megtisztulva várhatod a húsvétot. Befelé fordulást kezd azzal, hogy lekapcsolod a rádiót, tv-t, számítógépet és takarékoskodsz az energiával, az energiáddal!

3. Még mindig a vásárlásról. Rengeteg olyan dolgot veszünk, amire egyáltalán nincs is szükségünk. Nézz körül a háztartásodban, otthonodban! Gondolkodj el mennyi időt raboltál el ezeknek a megvásárlásával a szeretteidtől, a családodtól. Máris beléptél a tudatos vásárlók sorába!

4. Azért a böjt ne legyen senki számára valami aszkéta életmód felvétele. Együnk finomakat, igyunk zamatosakat. A lényeg a visszafogottságban van. Ne habzsoljunk, ne duhajkodjunk, ne iszákoskodjunk. Helyette gondoljuk végig, hogyan is csendesedhetnénk, lassulhatnánk le a böjti időszakban, hogy kellőképpen felkészülhessünk a közelgő ünnepekre. Kezdjük kis lépésekkel! Készítsünk saját magunk húsvéti ajándékokat.

5. Az első kis lépés lehet, hogy elhatározom, ezen a héten nem eszem húst. A következő héten kiegészítem azzal, hogy többet sétálok a friss levegőn, aztán mindezt megfejelem azzal, hogy tudatosan vásárolok. Haladjunk lépésről-lépésre!

6. Elérted a határaidat? Feszegetni akarod, addig amíg nem fáj, mint a futók?. Ha túl könnyen teljesítetted az elhatározásaidat, akkor fejlődhetsz. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot, újrahasznosítsd a csomagolóanyagot, vásárolj lebomló csomagolóanyagot, varrjál magadnak vászonszatyrot a bevásárlásokhoz.

7. Megteremtetted a saját lelki nyugalmadat, békédet, globális problémákra gondolsz? Változtatnál, mert változtál? Használj kevesebb vegyszert! A gyógyszereket ne a lefolyóba, kukába dobd! Vidd el a gyűjtőhelyekre éppúgy mint az elemeket és a használt háztartási olajat!

8. Túlságosan sokat fordultál magadba, magányosság gyötör? Meríts erőt a másikból! Akár rövidtávon indultál, akár a félmaratonon, soha ne indulj el egyedül, társakkal könnyebb célba érni. A nagyböjt is egy ilyen esemény, erőt meríthetünk a másik életéből, küzdelméből.

9. A böjt soha ne legyen egy egyszerű fogyókúra. Mindig egészüljön ki lelki kúrával. Legyenek ezek a napok kihívás a testnek és a léleknek egyaránt. Ne csak a nehéz, zsíros ételről mondjunk le, tartsunk például internetböjtöt. Ne üljünk egész nap a képernyő előtt! A felszabadult szabadidőnkben társasozzunk a gyermekeinkkel. Játszunk egy jó kártya partit a kedvesünkkel vagy akár a szomszéddal.

10. Nehéz mindezt egyedül végigcsinálnod? Keress társakat, csatlakozz a hozzád hasonlókhoz, hogy lásd nem vagy egyedül. Tekints úgy magadra, mint a földanya egyik teremtményére, aki csak vendégként van jelen ezen a Földön.