Stressz minden olyan környezetbeli változás, amely megköveteli, hogy a test reagáljon és válaszul alkalmazkodjon. A test ezekre a változásokra fizikai, mentális és érzelmi válaszokkal reagál.
A stressz az élet normális része. Számos olyan esemény, amely veled és körülötted történik – és sok minden, amit te magad teszel – stresszt jelent a testednek.

Az emberi test úgy van kialakítva, hogy megtapasztalja ezt a stresszt és reagáljon rá. A stressz lehet pozitív – például egy előléptetés a munkahelyen vagy nagyobb felelősség elnyerése -, azért hogy éberen tartson minket és ezáltal készek lehessünk elkerülni a veszélyeket. A stressz negatívvá válik („szorongás”), ha egy személy folyamatos kihívásokkal néz szembe anélkül, hogy megkönnyebbülés vagy lazítás lenne a kihívások között. Ennek eredményeként a személy túlterhelődik, és a stresszhez kapcsolódó feszültség növekszik.

Stressz és szorongás káros hatásai

A szorongás fizikai tünetekhez vezethet, beleértve fejfájást, gyomorrontást, emelkedett vérnyomást, mellkasi fájdalmat és alvási problémákat. Valóban hosszútávú jelenléte pedig még károsabb: tönkreteheti a fogakat és az ínyt, károsíthatja a szívet, hizlalhat, korai öregedést idézhet elő, legyengítheti az immunrendszert, cukorbetegséget, bőrbetegséget, asztmát és ízületi gyulladásokat okozhat. Emellett megnehezítheti az érzelmek irányítását és hatással lehet a szerelmi életre is, azáltal, hogy lecsökkentheti a tesztoszteron szintet és a nemi vágyat, valamint teljesítményszorongás következtében akár impotenciát is eredményezhet.

A stressz akkor is ártalmas, ha az emberek alkoholt, dohányt vagy drogokat használnak annak enyhítésére. Sajnos a stressz enyhítése és a test nyugodt állapotba való visszatérése helyett ezek az anyagok általában mind inkább stresszes állapotban tartják a testet, és még több problémát szülnek.

A Healthline 16 Tippje a stressz és a szonrogás csökkentésére

1, Mozogj
A rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást azáltal, hogy endorfint- hormon, ami javítja a hangulatot és természetes fájdalomcsillapítóként hat- szabadít fel, javítja az alvást és az önképet.

2, Szerezz be kiegészítőket
Bizonyos kiegészítők csökkenthetik a stresszt és a szorongást, beleértve az ashwagandha-t, az omega-3 zsírsavakat, a zöld teát és a citromfűt.

3, Gyújts meg egy gyertyát
Az aromaterápia segíthet csökkenteni a szorongást és a stresszt. Gyújts meg egy gyertyát, vagy használj illóolajokat, hogy élvezhesd a nyugtató illatok jótékony hatását. Hasznos lehet a levendula, rózsa, római kamilla, fenyőtömjén, szantálfa, ylang ylang vagy a narancs.

4, Csökkentsd a koffein bevitelt
Nagy mennyiségű koffein növelheti a stresszt és a szorongást. Azonban az emberek érzékenysége a koffein iránt nagyon eltérő. Ha észreveszed, hogy a koffein idegessé vagy szorongóvá tesz, fontold meg a csökkentését.

5, Írd ki magadból
Napló vezetése segíthet a stressz és a szorongás enyhítésében, különösen, ha a pozitívumokra koncentrálsz, például hála-naplót vezetsz.

6, Rágógumizz
Több tanulmány szerint a rágógumi segíthet a lazításban. Jobbá teheti  a közérzetet és csökkentheti a stresszt is.

7, Tölts időt a barátaiddal és a családoddal
Erős társadalmi kötelékei segíthetnek átvészelni a stresszes időket és csökkenteni a szorongás kockázatát. Egy tanulmány azt is megállapította, hogy különösen a nők számára a barátokkal és gyermekekkel töltött idő elősegíti az oxitocin felszabadulását, amely természetes stresszoldó hormon.

8, Nevess
Keresd meg a mindennapi élet humorát, tölts időt a vicces barátaiddal, vagy nézz meg egy vígjátékot a stressz enyhítésére. A nevetés hosszú távon segíthet az immunrendszer és a hangulat javításában is.

9, Tanulj meg nemet mondani
Ne próbálj többet vállalni, mint amennyit bírsz. A nemet mondás az egyik módja a stresszorok kontroll alatt tartásának.

10, Ne halogass
Rangsorold a az elvégzendő feladatokat és szánj rájuk időt. A tennivalók listájának elvégzése segít elhárítani a halogatással kapcsolatos stresszt.

11, Vegyél részt egy jóga órán
A jógát széles körben használják a stressz csökkentésére. Segíthet csökkenteni a stresszhormon szintjét és a vérnyomást.

12, Gyakorold a Mindfulness-t
A Mindfulness – tehát tudatos jelenlét-  segítéségével éberen és tudatosan megélheted a jelen pillanatot. Ennek gyakorlása segíthet csökkenteni a szorongás és a depresszió tüneteit.

13, Ölelkezz
Az ölelésből, összebújásból, csókból és a szexuális együttlétből származó pozitív érintés segíthet csökkenteni a stresszt azáltal, hogy felszabadítja az oxitocint és csökkenti a vérnyomást.

14, Hallgass nyugtató zenét
Az általad kedvelt zene hallgatása szintén jó módszer lehet a stressz enyhítésére. Viszont például a lassú ütemű instrumentális zene, a klasszikus, a kelta, az indián és az indiai zene egyes típusai és a természet hangjai nagyon nyugtatóan hatnak és segíthetnek ellazulni.

15, Mély légzés
A mély légzés aktiválja testünkben a  relaxációs választ. Több típusú mély légzési gyakorlat van, beleértve a rekeszizom légzést, a hasi légzést és a vezetett ütemű légzést.

16, Tölts időt a háziállatoddal
Kedvenceddel töltött idő egy pihentető, élvezetes módszer a stressz csökkentésére.

Te melyiket próbálnád ki először?

Kiemelt kép: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról