Új kutatások szerint havonta 129 milliárd arcmaszkot dobnak ki világszerte. Ez percenként hárommillió maszk kukában landolását jelenti.

Az eldobott maszkok döntő többsége eldobható, mikroszálas műanyagból készül. Ez hihetetlen mennyiségű műanyagszemetet jelent, nagyjából a műanyag palackok gyártási mennyiségével vetekszik. A Dél-Dániai Egyetem kutatói felhívták a figyelmet arra, hogy ezek a maszkok rettentő káros hatással lesznek bolygónkra. Ezért is óriási a társadalom felelőssége ebben, hogy az embereknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a maszkokat megfelelő módon dobják ki. – olvasható a Jövő TV-n.

Hogyan károsíthatják a maszkok a környezetet?

Az eldobható maszkok nem bomlanak le teljesen, továbbá a kisebb műanyag részecskék könnyebben és gyorsabban bomlanak mikroműanyaggá ezt követően beszivárognak a helyi ökoszisztémába, megmérgezvén azt.

Mit lehet tenni?

A kutatóknak szerencsére van néhány javaslatuk a probléma orvoslására. Elsősorban minden településnek javasolják, hogy állítsonanak fel csak maszkgyűjtő szemeteseket. Ezt követően szigorított intézkedések mellett kezeljék az összegyűlt hulladékot. Az is segít, ha egyénileg minél többen válnak az eldobható maszkokról az újrahasználhatóra. Nem végső soron pedig biológiailag lebomló maszk kifejlesztését javasolják.

(Via StudyFinds)