Az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület hatodik alkalommal hirdeti meg KlímaSztár nevű felhívását. Ebben olyan mintaértékű újítások bemutatását várják, amely segíti az adott település zöldfelületeinek gazdálkodását. Ilyen az esővíz hasznosítása, a zöldfelületek növelését célzó fejlesztések, azok gondozása, fakataszter vagy éppen méhlegelők készítése.

Az innovatív lakossági szemléletformálás vagy éppen a zöldtetők előnyben részesítése is mind versenybe szállhat. A lényeg, hogy a településnek olyan, mások számára szokatlan megoldása legyen a zöldterületek hasznosítására és gondozására, amely más városoknak is példát mutathat.

A kampány első részében 2021. április 22-ig egy adatlapon várják a választott innováció rövid bemutatását. A korábbi évektől eltérően ezúttal már nemcsak a település képviselője, hanem bárki tehet javaslatot. A legjobbakat alaposan feltárják és bemutatják nem csak a hazai, hanem a programban résztvevő külföldi (osztrák, német, horvát, olasz, román) települések képviselőinek is. Sőt, még egy online tananyagba is be lehet kerülni!

A kampány hátterét a nemzetközi Nature-based innovatoins (NABI) projekt szolgáltatja, amelyet az EU Erasmus+ programja támogat. A KlímaSztár elismerés során a nyertes települések oklevelet és egy, a felhívás eszmeiségét tükröző művészeti alkotást kapnak. A díjazottak továbbá részt vehetnek egy nemzetközi versenyen is.

Ha Ön ismer ilyen megoldást a környezetében, akkor ezen az adatlapon tudja benevezni települését a versenybe, mi biztosak vagyunk benne, hogy Baranyában is bőven találni jó gyakorlatokat!

Forrás: Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség