Mohács, a Duna legdélibb települése Magyarországnak, amelyet 20 ezer lakos tesz élhetővé. A város egyik fő látványossága az évente megrendezett Busójárás, amely több ezer ember érdeklődési körét érinti, és amit 2009-ben felvettek az UNESCO szellemi örökség-listájára. Ezt megelőzően 2 évvel, vagyis 2007-től az Európai Unió dunai határkikötőjévé is kinevezték.

Mohács 900 éves, jelentős történelmi múlttal rendelkező város. A gyönyörű természeti környezetben évszázadok óta folyamatosan fejlődik a Duna partján fekvő település. A szomorú 1526-os (mohácsi csata) történelme után, a jelene és a jövője pozitív képet mutat. Mint azt már említettem emberek ezrei vesznek részt kulturális eseményeinken és az egyedülálló farsangi karneválon, a Busójáráson.

A város látványosságai

Az első említésre méltó városrész, a Széchenyi tér, melynek a kinézete, egészen az 1940-es évek óta jelentősen nem változott, azonban 2007-ben uniós támogatással valamennyi újításon átesett. Az itt található Fogadalmi Emléktemplom meghatározó épülete a térnek. Alapkövét 1926-ban helyezte el Zichy Gyula kalocsai érsek, a mohácsi csata 400. évfordulójának emlékére.

Jobbra tovább haladva a Széchenyi tértől találhatjuk az úgyszintén Széchenyi névvel illetett Általános iskolát, majd a másik irányban a török stílusú Városháza épületét. A tér keleti oldalán a 20-as években elkészült, attraktív, magyaros stílusban készült épület található, amelyet Árkay Aladár tervezett. Ezek az épületek fogják közre a tér két sarkában lévő polgármesteri hivatali B épületet és az Ifjúsági Központot.

Mohács fennállásának 900. évfordulója alkalmából a Szabadságutca, Jókaiutca és Szentháromságutca találkozásánál állították fel a Trischler Ferenc jóvoltából, bronzból elkészített Szentháromság-szobrot. A szobor egy már nem létező emlékmű rekonstrukciója, mivel egykor Mohács első körforgalma volt a Szentháromság-szobor körül. Továbbá a város katolikus temetőjében 1816-ban egy újabb nevezetességet építettek, a mohácsi csatában elesettek emlékére. Ez lenne a klasszicista stílusú kápolna, a Csatatér Emlékkápolna. Az itt megtartott első misére, csak egy évre rá került sor, a mohácsi csata 291. évfordulóján.

Kelet helyett, most északra vesszük az irányt, ahol a mohácsi csatában elhunyt, II. Lajos halála helyének állítottak fel egy emlékművet, ami pontosabban az 56-os út és a Csele-patak kereszteződésénél található. Majd az irányoknak megfelelően keleten maradva találhatjuk a Szepessy parkot, ami a város legnagyobb parkja, és aminek a közepén egy 1969-ben épült szocreál stílusú víztorony áll. A park mentén található a Kisfaludy Károly Gimnázium és a Radnóti Miklós Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a Püspök templom.

Városunk másik parkja az úgynevezett Hősök parkja, ami Mohács központjában, a belváros szélén található, amelyben a két világháború áldozatainak emlékműve kapott helyett, egy szökőkúttal ellátott medencével, valamint sok virággal és fával díszítve. Mindezen felül az 1526. augusztus 29-ei mohácsi csata emlékére kialakították a Mohácsi Történelmi Emlékhelyet.

Fürdőkultúrája

A mohácsi termálvízre épülő Városi Tanuszoda és Termálfürdő 2007-ben nyílt meg. A víz gazdag ásványi sókban, nátrium-kloridban, hidrogén-karbonátban, fluoridban, illetve magas vas- és jódtartalmú. Ízületi, reuma- és sportsérülések kezelésére, az izmok ellazítására és az emberi immunitás fokozására szolgál.

Reméljük nem csak a Busójáráskor látogatjuk meg ezt a gyönyörű baranyai várost.