Ha alacsony a fizetése, ne csodálkozzon: kevés másik európai országban sarcolják úgy a béreket, mint Magyarországon, és bár 2010 előtt sem volt rózsás a helyzet, ez az elmúlt években tovább romlott. Az EU-n belül a magyar munkavállalók a negyedik legkisebb nettó bért vihetik haza, de a bérekre rakódó adóterhelés szempontjából sem áll Magyarország előkelő helyen, nemcsak a régióban, de európai uniós szinten sem. – írja az Mfor.

A friss adatsor szerint az adóék mértéke Magyarországon 43,6 százalék volt 2020-ban, ami továbbra is a harmadik legmagasabb az EU-ban. A magyar kormánynál intenzívebben csak a német és a belga kormány sarcolja a munkabéreket, sorrendben 45, illetve 44,1 százalékkal.

Mi az adóék?
Az adóék azt mutatja meg, hogy a teljes munkaerőköltségnek  (vagyis a bruttó bér és az erre fizetendő munkaadói járulékok) összesen hány százalékát vonja el az állam különböző adók és járulékok formájában.
A bruttó bérből a dolgozó fizet:

  • 15 százalék személyi jövedelemadót
  • 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot.

A bruttó bérre vetítve a munkaadó fizet:

  • 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót
  • és 1,5 százalék szociális hozzájárulást.

A friss számok alapján az Mfor.hu azt írja, hogy a magyar kormánynál intenzívebben csak a német és a belga kormány sarcolja a munkabéreket, sorrendben 45, illetve 44,1 százalékkal. A legkevésbé egyébként a ciprusi (18,1 százalék), a svájci (19,4 százalék) és az ír kormány (24,1 százalék) terheli a munkabéreket.