Az újrahasznosítás fogalma talán már senkinek sem új. Azt jelenti, hogy az újabb és újabb nyersanyag igénybevétel helyett, a már meglévőt hasznosítsuk újra, annak érdekében, hogy – a szeméttermelés mellett- az üvegházhatású gázok kibocsájtását csökkentsük. Ez azért rendkívül fontos, mert az üvegházgázok több, mint 50%-át a nyersanyagok kitermelésével és feldolgozásával juttatjuk a Föld légkörébe.

Hol kezdődik a változás?

A legfontosabb -, mint megannyi más témával kapcsolatban is- a megfelelő, gyerekkorban kezdődő edukáció. Az óvódákban és általános iskolákban manapság már egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az újrahasznosításról és szelektív hulladékgyűjtésről szóló foglalkozások, programok, tanórák.
Nem csak arra kell rámutatni, hogy melyik kukába, mit lehet dobni, hanem, hogy az újrafelhasználható anyagokra nem kell úgy tekintenünk, mint szemétre. Ezek ugyanis sokféle alapanyagként is szolgálhatnak. Az újrahasznosítást egy kis kreativitással párosulva akár értékes használati tárgyak is készíthetők, illetve a szelektív hulladékgyűjtés megkönnyíti a további feldolgozhatóságot is.
Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy ez is egy folyamat, amihez tanulásra és tapasztalatra van szükség. Ám mindenképp megéri, hiszen a ha szerepet vállalunk a globális hulladékcsökkentésben, akkor le veszünk valamennyi terhet a bolygónk válláról.

Mit és hova dobjak?

A háztartási szemét szelektív kukákba való elhelyezésével kapcsolatban, még mindig sok a legenda és tévhit, amit már ideje lenne végleg elfelejtenünk. Helyette pedig a megfelelő módon szétválogatni a szemetet annak érdekében, hogy minél többet újrahasznosíthassanak belőle.

Papír, fém, műanyag, üveg
Minden önkormányzat más és más szerződéssel rendelkezik azzal kapcsolatban, hogy melyik hulladékot melyik konténerben kell elhelyezni és, hogy melyek azok, amiket egyáltalán nem is lehet. Érdemes ezért előzetesen tájékozódni a lakóhelyünkön, hogy mit és hogyan érdemes elkülönítve gyűjteni. A Baranya megye területén kihelyezett Dél-Kom Nonprofit Kft. konténereiben a papír-, műanyag-, és fémhulladék gyűjthető szelektíven. Ide kattintva juthatsz további információhoz, hogy pontosan miket dobhatsz bele ezekbe a speciális gyűjtőkbe.

Elektronikus hulladék
A már nem használt, vagy tönkrement elektronikai hulladékoknak külön gyűjtőpontok vannak kijelölve, ám a legtöbb elektronikai áruháznak a feladatai közé tartozik ezeket visszavenni. Ezeket is darabjaikra lehet szedni és a még működő, jó állapotú alkatrészeket fel is lehet használni egy másik formában. De még inkább fontos az, hogy ezeket semmiképp, ne dobjuk a szemétbe, hiszen ezek a mérgező fémek nagy környezetkárosító hatással bírnak.

Textíliák
Ugyan nem jön velünk szembe minden sarkon, de léteznek kihelyezett konténerek a textilhulladékoknak is, amelyekben elhelyezhetjük a már megunt, elnyűtt, felesleges ruhadarabjainkat. Ezek sorsáról a kiválogatás után döntenek. Abban az esetben, ha már önmagában nem használható, akkor gépronggyá alakítják és rászorulóknak adják őket, ám ha jó minőségű az adott ruha darab, akkor valószínűleg új tulajdonos vár rájuk.

Elemek, gyógyszerek, fáradt olaj
A lemerült, régi elemeket elemgyűjtő pontokon, a lejárt gyógyszereket általában a gyógyszertárakban, a fáradt olajat pedig szintén az arra kijelölt helyen kell leadni. Viszont mindenképp érdemes előzetesen utánakérdezni vagy utánanézni.

Pécsett 12%-os az újrahasznosítható anyagok kinyerése a kommunális hulladékból, amely jóval az országos átlag felett (4-5%) van.

Szelektív hulladékgyűjtés kisokos

Az index.hu 2019-ben készített YouTube videója igencsak hasznos gyorstalpalóval szolgálhat a szelektív hulladékgyűjtésről, ezért mindenkinek ajánlom a figyelmébe, aki otthon, házon belül is tenne valamit a bolygóért.

Biztos, hogy a szemétbe kell dobni?

Mindenki a legújabbat, a lentrendibbet, a legszebbet akarja, mindenki az újdonságra vágyik. De hol ér ez véget? Sem költséghatékonyság, sem a Föld leterheltsége szempontjából nem éri meg, a még kiválóan működő műszaki cikket újra cserélni, illetve a fél vagy egy éve vásárolt ruhát kidobni, mert már kiment a divatból. Becsüljük meg, amink van és ha nem muszáj, ne vegyük meg mindig mindenből a legfrissebb kiadást. Azonban, ha mindenképp meg akarunk válni valamilyen jó állapotú tulajdonunktól, érdemes elgondolkozni azon, hogy a szemétbe dobás helyett továbbadjuk valakinek, akinek örömet okozna vagy szüksége van rá. Ezzel meghosszabbítjuk az adott tárgy élettartamát és jót is teszünk valakiért.

Kiemelt kép: Lisa Fotios fotója a Pexels oldaláról