2021-ben is közzétette felmérését a Gallup Intézet. Amelyben az ENSZ megbízásából idén is globális boldogság felmérést készített World Happiness Report címen. 149 országot rangsoroltak úgy, hogy különböző vizsgált szempontok alapján mennyire érzik magukat boldognak az emberek, az adott országban. Az eredményt a napokban a BBC tette közzé.

A Gallup által végzett felmérés szerint Finnország a világ legboldogabb országa. Magyarország ebben az évben a nem éppen előkelő 43. helyen végzett a rangsorban. Nem meglepő az eredmény, mert az előző évben is itt végeztünk, tehát idén sem vagyunk depressziósabban, mint tavaly. A finnektől viszont valamit el kellene tanulnunk, mert negyedik alkalommal szerezték meg az első helyezést. Akkor mégsem a hideg, a hosszúra nyúló éjszakák és a sok hó okozzák a borúlátást?

Az biztos, hogy ez a kettő nem befolyásolja a boldogság vagyis a „happy” érzést, mert a finnek után Izland és Dánia következik. Izland az előző évihez képest a negyedik helyről ugrott fel a másodikra. Dánia viszont a másodikról csúszott le a harmadikra.

Néhány jobb eredményt elért ország helyezése:

4. Svájc

5. Hollandia

6. Svédország

7. Németország

8. Norvégia

9. Új-Zéland

10. Ausztria

Az adatok alapján elmondható tehát, hogy Magyarország boldogságérzete az elmúlt egy év alatt mit sem változott. Pedig a körülöttünk lévő szomszédos államok lakói egyre jobb helyezéseket követelnek ki maguknak. Ilyen ország például Szlovákia, ők az elmúlt évi 33. helyről a 22. helyre ugrottak fel egy év alatt. Nem is említve Horvátországot, akik a 61. helyről dobbantottak egy nagyot egyenesen a 23. helyre. Még Észtország jókedvét is megirigyelhetjük, mert a 41. helyről kúsztak fel a 28. helyre. Szerbia is képes volt az optimistább látásmódra olyannyira, hogy az 51. helyről kerültek éppen csak elénk, a 42. helyre. Egyedül Ukrajnára nincs miért irigykednünk, ugyanis ők, igen csak érthető okok miatt, még nálunk is rosszabbul érzik magukat így aztán a 69. helyen landoltak. Őket csak pár hellyel előzi meg Oroszország a 60. helyével.

Az országok vizsgálata alapján olyan szempontokat vettek figyelembe a Gallup Intézet munkatársa, mint például a szociális intézmények létszáma, az adott országban élő emberek személyi szabadság érzete, az ország GDP-je, és figyelembe vették a korrupció érzékelhető szintjét is, a pontszámok ezek alapján adódtak össze.

A felmérést végző kutatók meglepetten vették észre, hogy az adatokban nem igazán érzékelhető jelentősen a koronavírus-járvány hatása. Az érintett országok csekély hányadából, mindössze a harmadából érkeztek erősen negatív adatok a pandémia kapcsán. Nagyon sok, a koronavírus járvány által erősen sújtott ország mindennek ellenére javítani is tudott a korábbi években elért eredményén.

Ezt a jelenséget a kutatók azzal magyarázzák, hogy a koronavírus okozta világjárványt a legtöbb ember egy olyan, elkerülhetetlen külső veszélyként éli meg. A fokozott veszélyérzet úgy tűnik, hogy nagyon sok országban erősítette az emberekben az egymás iránti szolidaritást, tenni akarást, megértést és együttérzést.

Forrás: bbc.com

Fotó: pixabay.com