Egy pécsi férfi és egy kozármislenyi nő úgy csalt ki milliókat vállalkozóktól, hogy azt a látszatot keltették, hogy hivatalos személy megvesztegetésével a cégeik elkerülhetik az adóhatósági vizsgálatot.

A rendőrök 2021. március 19-én délelőtt, összehangolt rendőri akció keretében egy 42 éves román állampolgárságú férfit, valamint egy 59 éves helyi nőt fogtak el Kozármislenyben.

A férfi bérszámfejtőként dolgozott egy pécsi, könyveléssel foglalkozó gazdasági társaságnál, a nő pedig ugyanennek a cégnek az egyik ügyvezetője. A megalapozott gyanú szerint a férfi rávette a nőt, hogy hivatalos személy megvesztegetésére hivatkozva pénzt csaljon ki cégektől annak érdekében, hogy ne induljon velük szemben adóhatósági vizsgálat.

A nő könyvelést végzett két pécsi gazdasági társaságnak, majd azt állította a cégek ügyintézőjének, hogy a korábbi beszállítójuk cégével szemben eljárás indult, ezért a hatóság az ő cégeiket is vizsgálni fogja. Ezután – az adóhatóságnál lévő jogász végzettségű kapcsolatára hivatkozva – felajánlotta, hogy elintézi azt, hogy az említett társaságokkal szemben ne induljon vizsgálat. Mindezért cserébe 5 millió forintot kért, majd megígérte, hogy a pénzt továbbítja a hatóságnál dolgozó ismerősének.

A kért összeget meg is kapta a nő, majd ugyanezzel a módszerrel két másik vállalkozótól is pénzt szerzett. A rendőrök akkor fogták el őket, amikor a román férfi megjelent a kozármislenyi nő lakásán, hogy a jogtalan előnyért kapott milliókat átvegye.

A nyomozók a bűnös tevékenységből származó pénzt lefoglalták, a férfit és a nőt pedig előállították a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságra. Mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki, amely során beismerő vallomást tettek. A férfi a nyomozóknak azt is elmondta, hogy valójában nincs kapcsolata az adóhatóságnál, csak azért találta ki az egészet, mert a vállalkozók szemében komolyabb embernek akart tűnni. Terhükre befolyással üzérkedés, míg a jogtalan előnyért fizető vállalkozók terhére hivatali vesztegetés megalapozott gyanúja állapítható meg.

Forrás: police.hu

Fotó: police.hu