Igaz nem GDP-ben, nem reáljövedelemben, nem a Big Mac-indexben, és még csak nem is a FIFA világranglista helyezésében, hanem a lakosságarányos halálozásban. Holnapra egyébként Montenegrót is elkaphatjuk, és ha ilyen jól védik meg az embereket, akkor nem kizárt, hogy a dobogóshelyezés is összejön. Jelenleg világszinten a hetedikek vagyunk, csak hat olyan ország van, ahol egy millió főre vetítve többen haltak volna meg, mint Magyarországon, ebből a hétből kettő törpeállam (Gibraltár és San Marino) ahol nyilvánvalóan torzul a statisztika a rendkívül alacsony populáció miatt, mindkét törpeállamban 33 ezer ember él. Montenegró van még előttünk, de őket holnapra gyakorlatilag biztosan előzni fogjuk, Szlovénia, akiket ha így folytatódik az itthoni úgynevezett védekezés, akkor őket két-három nap múlva, valamint Belgium és Csehország.

A sikert a kormány a megmentett emberéletek számában mérik, amire pedig figyelnünk kell, a halálozások száma, mondta Orbán szeptemberben. Ez jelenleg 18.086 ember, ám abból kiindulva, hogy további 1,237 honfitársunk van jelenleg is lélegeztetőgépen, és nap, mint nap 10 ezrek kapják el a vírust, kizárt, hogy a következő hetekben ne növekedjen drasztikusan az áldozatok száma.

A kérdés viszont az, hogy miért haltak meg Magyarországon sokkal többen (lakosságarányosan), mint a világ más országaiban? Miért állnak nálunk sokkal jobban hat országot leszámítva, mindenhol máshol? Mit rontottunk el mi, és mit csináltak jól mások?

Ezek azok a kérdések, amelyekre nem könnyű válaszolni.

Túl fegyelmezetlenek voltunk, és túl sokat érintkeztünk egymással? Előfordulhat.

Esetleg az Orbán-kormány a hibás, amiért nem reagáltak időben a második és a harmadik hullámra?

Netán az elmúlt évtized politikája az egészégügyben? Ápolók és orvosok ezrei vándoroltak nyugatra, az itthoni sok esetben megalázóan alacsonybérek miatt. Ha mondjuk az EU-s támogatásokból nem Mészáros Lőrincet gazdagította volna a kormány, ha például professzionális sportra nem költöttek volna el 1,500 milliárd forintot, hanem az egészségügyi dolgozók béreit időben rendezték volna, lehet, hogy most kevesebb lenne az áldozat?

Vagy Gyurcsány a hibás?

Ki tudja. Egy biztos: pocsékul állunk, és a következő napok sem lesznek jobbak.