A hazai elemzők előrejelzései alapján akár már a jövő héttől kevesebbet fizethetünk a benzinért. Megállapításuk alapja az, hogy a világpiaci kőolajárak ezen a héten nagyot zuhantak, miközben a forint ugyan gyengült a dollárral szemben, de csak minimális mértékben.

A holtankoljak.hu mai elemzése alapján a  Brent típusú olaj árának emelkedése megállt a héten, sőt jelentősen 5 dollárral csökkent a hordónkénti ár. Ez 7%-os visszaesést jelent néhány nap alatt,jelenleg az aktuális Brent olaj ára 65 dollár körül mozog.

A csökkenés legfőbb oka, hogy a vártnál nagyobb olajkészletekről jött hír, illetve a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedvezőtlenül nyilatkozott az olajjal kapcsolatban. Úgy látják, hogy az olajár esetében nem jöhetnek tartósan magasabb árak. Hiszen kellő mennyiségű készlet áll rendelkezésre, a kitermelés pedig könnyedén emelhető. Az IEA szerint az olajkereslet csupán 2023-ban érheti el a járvány előtti szinteket. Sajnos a vakcinák beadásával lassabban haladnak Európában, így a kereslet visszarendeződése is későbbre várható. Az Ázsiai gazdaságban is van némi megtorpanás, ami tovább segítette a tőzsdén az olaj árának esését. 

A dollár árfolyam változása viszont nem volt annyira jelentős, mint az olajáré, így ez nem lehet komoly hatással a hazai üzemanyagárak alakulására. Az olaj árának jelentős csökkenése miatt a következő héten árcsökkenésre számíthatunk a benzin és a gázolaj árában, aminek mértéke akár 4-6 forint is lehet literenként. 

Erre bizony nagy szüksége lenne a hazai gazdaságnak, hiszen a szállítási költségek és velük összefüggésben a termékek árai egyre jelentősebb mértékben növekednek. Tehát nincs más dolgunk, mint árgus szemekkel figyeljük a heti benzinár változások bejelentéseit, és irány a benzinkút.

Forrás: holtankoljak.hu, mfor.hu

Fotó: pixabay.com