Napjaink óriási problémája, a koronavírus tombolása mellett, sajnos nem csak az emberek egészsége van jelenleg veszélyben, hanem  a bolygónk jövőjére is gondolnunk kell.

Pontosan erre a globális problémára hívták fel a figyelmet pénteken, a párizsi Pantheon előtt összegyűlt több száz fős tömegből álló fiatalok. Ugyanakkor a belga fővárosban a Fridays for Future környezetvédői is utcára vonultak, hogy fenntartsák a köztudatban továbbra is a klímaváltozás igényelte sürgős lépéseket. Mindkét megmozdulás igyekezett felhívni a figyelmet az emberek egészsége mellett, a hosszabb távon a bolygó jövőjét fenyegető gondokra. Hangoztatták, hogy a Föld igazából az embereké és a bolygó létezni fog, maximum élhetetlenül.

“A pandémiát le kell győzni méghozzá gyorsan, mert a kórházak csak telnek, és a politikusok fejében most minden van, csak a klímaválság nem, legalábbis nem az első helyen. Pedig az idő sürget, még ha nem is pusztít olyan gyorsan mint a járvány, de ugyancsak romboló”

– mondta Olivia Fleuvie, az Amnesty International kampányfőnöke. A teljes nyilatkozat az euronews.com oldalon olvasható.

Milánóban szintén demonstráltak a bolygónkat érintő sürgős tennivalók mellett, ahol kerékpárosok tüntettek és követeltek a mihamarabbi intézkedéseket, mind saját, olasz kormánytól, mind a világ felelős vezetőitől.

A szomszédos Ausztriában többen, több helyen vonultak utcára, hogy ráirányítsák a figyelmet a globális problémákra. Szomszédainknál is voltak kerékpáros tüntetések, illetve már az itthon is ismert freeSZFE-sek által alkalmazott élőlánccá formálódással is felhívták fel a figyelmet a klímaváltozás fontosságára.

Természetesen minden országban szigorúan betartották a hazájukban jelenleg érvényben lévő járványügy igényelte biztonsági előírásokat, maszkviselés, távolságtartás tekintetében.

A Fridays for Future tüntetéssorozatot a napjainkban már világszerte ismert svéd klímaaktivista diáklány, Greta Thunberg indította hódító útjára. Népszerűsége azóta is töretlen, az aktivisták még a jelenlegi nehéz helyzetben is tevékenykednek, hallatnak magukról.

Március 20-án, szombaton Budapesten is voltak tüntetések, ahol a koronavírus okozta lezárások ellen demonstrálta. A megmozdulás a Hősök teréről indult pár száz fő részvételével. A megmozdulás az Andrássy úton indult el, útjuk nem tartott sokáig, mivel a Bajza utcánál rendőrök állították meg a menetet. A csoport visszafordult a Hősök terére, ahol még több rendőr várta a őket. Az erős karhatalmi erők nagyon gyorsan megbontották a demonstrálók egységét, mivel a rendezvény a március 15-ei megmozdulásokhoz hasonlóan, itt is tömeges igazoltatásokkal végződött.

A rendőrség hivatalos közlése szerint jogellenes gyűlésen való részvétel miatt 98, tiltott csoportosulás miatt 216 fővel szemben tettek szabálysértési feljelentést a rendőrök.

Forrás. euronews.com, jovotv.hu

Fotó: jovotv.hu