Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője és Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke tartott hétfőn délelőtt közös sajtótájékoztatót az LMP által kezdeményezett parlamenti vitanapról.

Az Európai Unió hétéves költségvetéséből és a Helyreállítási Alapból Magyarország számára több mint 18 ezer milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre. A kormánynak még április vége előtt be kell nyújtania azt a tervet, ami tartalmazza ezeknek a forrásokat a felhasználását.

Schmuck Erzsébet szerint ezeket a pénzeket a korrupció helyett lehetne jól is elkölteni, a fenntartható fejlődésre és az ország javára. Ezért kezdeményezte az LMP, hogy egy politikai vitanap keretén belül ismertesse a kormány a tervet és ehhez az ellenzék is elmondhassa a javaslatait.

„Ezt a kezdeményezést nem az LMP-nek kellett volna megtennie, hanem a kormánynak a dolga lett volna, ezt a javaslatot behozni az Országgyűlés elé” – tette hozzá a társelnök.

Elvárás, hogy ezt a tervet a kormányok társadalmi vitára bocsássák, azonban ennek a feltételnek a Fidesz eddig még nem felelt meg. Annak ellenére sem tették még meg, hogy rendkívül fontos lenne érdemi vitát folytatni a kérdésben.

Keresztes László Lóránt elmondta, hogy az EU-s források megfelelő felhasználására nem volt képes a kormány és nem tudták felkészíteni az országot a 21. század kihívásaira ráadásul a korrupció miatt torzult a gazdaság szerkezete.

A járványhelyzetben kialakult válság rengeteg rendszerproblémát hozott a felszínre. A kormány gazdaságvédelmi politikája megbukott, ami tovább mélyíti ezeket a problémákat. Ezért egy új gazdaságpolitikai szemléletre van szükség egy válságálló, patrióta gazdaságszerkezet kialakítása mentén.

A frakcióvezető szerint a több százezer magyar embert érintő elvándorlás megfékezésének érdekében biztosítani kell a kiegyensúlyozott területi fejlődést, ez az alapja annak, hogy mindenki a szülőföldjén tudjon boldogulni.

A magyar adófizetők pénzét a kormány arra használja fel, hogy Kína gazdasági befolyását erősítsék. Ezzel szemben egy olyan gazdaságra lenne szükség, ami a helyi termelésre és regionális együttműködésre alapul.

A kormány az alacsonyan tartott bérekkel kiszolgáltatottá tette a magyar munkavállalókat, lényegében egy összeszerelő országot akartak létrehozni. Az LMP-nek viszont az az elképzelése, hogy magas hozzáadott értékre és jól megfizetett és jól képzett szakemberekre van szükség a gazdaság talpra állításának érdekében.

Fejlesztés helyett a kormány többször is támadást indított a felsőoktatás és a tudományos élet ellen, jelenleg a vidéki nagy tudományegyetemeket is elérte a modellváltás. Ennek keretén belül lényegében fideszes alapítványokon keresztül privatizálják ezeket az intézményeket.

Keresztes azt is hangsúlyozta, hogy súlyos helyzetben vannak a magyar települések és ezzel párhuzamosan a kormány fokozatosan leépíti a jogaikat és a teljes önkormányzatiságot sodorják veszélybe. Viszont a helyi gazdaságfejlesztéshez elengedhetetlenek az erős és jól finanszírozott települések.