Sajnos a tegnap esti eset után is, ez egy olyan téma, amiről beszélni kell. Kívánjuk, hogy soha senkivel ne forduljon elő ilyen, de ez aligha reális, ezért jobb felkészülni a legrosszabbra. Mit tegyünk akkor, ha valaki megtámad minket, esetleg ki akar rabolni?

Több dolgot is tehetünk. Szögezzük le az elején, az átlagember nem képzett harcművész, így azt az eshetőséget ki is zárjuk, hogy verjük meg a támadót. Ez túl nagy kockázat lenne, és jelentősen növelné az esélyünket arra, hogy megússzuk az esetet. Azonban több dolgot is tehetünk.

Szégyen a futás, de hasznos – tartja a mondás. Szerintem nem szégyen. Szerintem nagyobb szégyen az, ha rátámadunk valakire, ha el akarjuk venni annak értéket, életét, esetleg szexuálisan akarjuk őt bántalmazni. A szégyen soha nem az áldozaté, így ha csak tehetjük, és nincs jobb opció fussunk. Lehetőleg olyan irányba, ahol nagyobb eséllyel botlunk bele más emberekbe.

Ha a futás valami miatt nem opció, akkor kiabáljunk. Azonban a témában jártas szakemberek szerint ne „segítségért” üvöltsünk, hanem valami egészen mást mondjunk, méghozzá azt, hogy „tűz van”. Meglepő lehet, de tudományos tények bizonyítják, hogy az emberek sokkal jobban felkapják a fejüket, ha azt hallják, hogy „tűz van”, mint mikor valaki szimplán csak segítségért kiállt. Ráadásul egy ilyen helyzetben a ránk támadó embert is elbizonytalanítjuk, az egész abszurditásán ő is meglepődhet annyira, hogy időnk legyen elfutni.

Önvédelmi eszközök.

Azt javasoljuk az olvasóknak, hogy ruházzanak be ezekre. Nem nagy tétel, azonban szó szerint életet menthet, biztonságos, hatásos, és a legerősebb támadót is lefegyverzi. Én magam például paprikaspray nélkül nem megyek sehova, hála az égnek még nem kellett használnom, ugyanakkor egy kis fújás is bőven elég ahhoz, hogy bárkinek elvegyem a kedvét attól, hogy ki akarjon rabolni. Önvédelmi boltokban pár ezer forintért kaphatóak ezek a termékek (paprika- és a gázsprayt ajánlják a szakemberek), a zsebünkben, táskánkban elfér, nem okoz maradandó károsodást, azonban nincs olyan ember a földön aki kibírná azt, ha lefújjuk őt például paprikaspray-vel. Persze érdemes olyan helyen tartani, ahol könnyen elérhető, pláne stresszhelyzetben nem például egy táska mélyén. Hiszen ilyen szituációban nyilvánvalóan nincs felesleges időnk arra, hogy előkerítsük az önvédelmi fegyvert.

Kívánjuk, hogy soha ne keljen ezeket az eszközöket, módszereket használnia, azonban jobb felkészülni a legrosszabbra manapság…