Dr. Jakab Ferenc pécsi professzor a Virológia Pécs Facebook-oldalon tett közzé egy minden igényt kielégítő bejegyzést, azzal kapcsolatosan, hogy a fertőzésen való átesést követően mennyi ideig vagyunk védettek a vírustól.

Nagyon sokan kérdezik Tőlünk, hogy mennyi ideig védettek egy átvészel fertőzés után. Egy most megjelent tanulmányban nagyon szép eredményeket és részben válaszokat is adnak a kutatók. A semlegesítő antitestek szintje és változása alapján 5 csoportot állapítottak meg (itt mi csak 4-et ismertetünk, mert az 5. csoport inkább csak tudományos érdekességű). – kezdik a közleményüket.

Összesen 164 beteg mintáit vizsgálták több időpontban, az utolsó vizsgálat 6 hónappal (180 nap) a tünetek megjelenése után történt!

Az 1 csoportba (A) tartozó személyek nagyon alacsony (szinte negatív) semlegesítő antitest szintet mutattak már a betegség kezdetén is. Ez a vizsgálat betegek 12%-át érintette (19/164 beteg).

A 2. csoportba (B) tartozó betegeknél a betegség kezdetétől számított körülbelül 20 napig magas, majd nagyon gyorsan csökkenő semlegesítő antitest szintet mértek. Sok esetben 180 nappal a tünetek kezdetétől már nem volt kimutatható semlegesítő antitest szint. 27%-a (44/164) a betegeknek ebbe a csoportba tartozott.

A 3. csoportba (C) pedig azok a személyeket sorolták, akik szintén magas semlegesítő antitest szintet produkáltak az első 2-3 hétben, de a csökkenés lassú volt és még 180 nap után is volt egyértelműen mérhető semlegesítő antitest szint. A betegeknek 29%-nál (52/164) írták le ezt a jelenséget.

A 4. csoport a „legszerencsésebbek”, hiszen náluk a betegség kezdetétől számított 6 hónap múlva is magas semlegesítő antitest szintet mértek. A legtöbb beteg, 32% (52/164) tartozott ebbe a vizsgálati csoportba és ők zömmel súlyosabb klinikai tünetekkel vészelték át a fertőzést.

Nagyon fontos, hogy a sejtes immunitás alapját képező T-sejt válasz, minden csoportban hasonlóan magas volt!

Tanulságok:
1. A semlegesítő antitestek szintje nagyon eltérő lehet a COVID-19 betegségből felépült betegek estében. Minden esetben ezt csak egyéni szinten lehet mérni!

2. 61%-ban az átvészelt fertőzötteknek a tünetek kezdete utáni 180. napon is van „elégséges” semlegesítő antitest szintjük, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel.

3. A semlegesítő antitestek szintje és változása nagyban függ a betegség átvészelésekor megjelenő klinikai tünetek súlyosságától. Súlyosabb betegség esetén magasabb antitest szint alakult ki, ami hosszabb ideig fenn is maradt a szervezetben.

4. Mivel az átvészelt betegek legalább 39%-ánál alacsony (vagy teljesen negatív) a semlegesítő antitest szint, így nagyon fontos a járványügyi intézkedések folyamatos betartása (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés).

5. A hosszabb távú, tartós immunitás elérése érdekében nagyon fontos az oltás felvétele és az átoltott lakosság arányának emelése!

Az eredeti publikáció itt olvasható: https://www.thelancet.com/…/PIIS2666-5247(21…/fulltext