Igazi focidömping veszi kezdetét a héten, hiszen a magyar válogatott vb-selejtezőket vív, miközben a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Eb is kezdetét veszi! Lássuk, mit várhatunk csapatainktól!

Mire mehetnek a fiatalok az U21-es Európa Bajnokságon?

Ma este 21 órától kezdetét veszi a magyar U21-es válogatott számára a félig hazai rendezésű Európa Bajnokság. Gera Zoltán csapata számára nem lesz egyszerű a csoportból való továbbjutás a németek, a hollandok és a románok mellett. A négyesekből a két első helyezett jut tovább a negyeddöntőbe, amit majd csak május végén játszanak le.

A XXI. század talán legjobb magyar focistájára, Gera Zoltánra nem vár könnyű feladat. Nyolc játékosától kellett idő előtt búcsút venni, többeket – így a csapatkapitányt, Demjén Patrikot – a koronavírus, másokat pedig sérülés miatt kellett kicserélni. Utóbbiak közé tartozik Dárdai Pál legidősebb fia, Palkó is, vagy éppen a korábbi Puskás-díjas Zsóri Dániel.

Először a németekkel kell megküzdeni Székesfehérváron, majd három nap múlva következnek a románok a frissen elkészült Bozsik Arénában. Végül a hollandok ellen zárjuk a csoportot, így elmondható, hogy két olyan ellenfelünk is lesz, akik ellen már a döntetlen is nagy eredmény lenne. A hollandok és a németek is híresek remek utánpótlásukról, ráadásul mindkét keretben hemzsegnek a topligás játékosok. Ma este például pályára lép ellenünk a dortmundi csodagyerek, a mindössze 16 éves, de már jelentős Bundesliga tapasztalattal rendelkező Youssoufa Moukoko is.

Az U21-esek esetében nyilvánvalóan hatalmas eredmény lenne a továbbjutás, igazából mi már annak is örülnénk, ha a románokat elkapnánk. Az eleve szerény esélyekkel induló válogatottunk a rengeteg sérülés és betegség miatt egyáltalán nincs könnyű helyzetben, nem irigyeljük az edzői pályáját még éppen csak elkezdő Gerát. Másik oldalról viszont a teher legalább nem nyomja a fiúk vállát, most lehet megmutatni mit tudnak fiataljaink!

Rangadóval indul a Katarba vezető út

A 2022-es világbajnokság több szempontból is rendhagyó lesz: ez lesz az első vb az arab világban és az első, amit decemberben tartanak. Katar minimum megkérdőjelezhető módon (mondjuk ki: korrupció útján) jutott hozzá a rendezéshez, ami teljesen borítja majd a bajnokságokat és a felkészülést is. Ettől még persze megrendezik, tehát selejtezni is kell rá. A magyar válogatott Anglia, Lengyelország, Albánia, Andorra és San Marino mellé került.

A csoport első helyezettje kijut a vb-re, a második pótselejtezőt vív. Ha egyik helyet sem csípjük el, még mindig bízhatunk a remek őszi Nemzetek Ligája teljesítményünknek köszönhető kedvező pozíciónkban. Ugyanis a pótselejtezőre innen is kijut az a két legjobb csoportelső, amely a selejtezőkből nem vívta ki a jogot a szereplésre, ezek között lehet a magyar csapat is. Ne foglalkozzunk azonban még a bonyolultabb úttal, bőven ráérünk még számolgatni!

Anglia nyilvánvalóan toronymagas esélyes, hatalmas meglepetés lenne, ha nem nyernék meg a csoportot. A lengyelek is bivalyerősek, csupa topligás sztárral, közülük persze kiemelkedik napjaink legjobb formának örvendő labdarúgója, Robert Lewandowski.

Mindjárt a legfontosabb meccsel, a lengyelek elleni itthonival kezdünk, sajnos továbbra is nézők nélkül, pedig a hangulatra a két szurkolótábor (és nép) barátságát ismerve nem lenne panasz. Rossi kapitány maga is beismerte, hogy nehéz lesz levédekezni Lewandowskit, persze ez sztárcsapatoknak sem szokott sikerülni. Ráadásul Szoboszlai Dominik sem állt rendelkezésre sérülés miatt, de a többiek legalább úgy-ahogy játékban vannak.

Nagyon nehéz feladat vár tehát a válogatottra, amely egy meglepetéssel viszont könnyen lépéselőnyre tehet szert, hiszen ezt követően egy hét leforgása alatt még játszik San Marinoval és Andorrával is. Ezeken a meccseken kötelező a győzelem, a Rossi-csapat pedig ősszel megmutatta már, hogy képes nagy nyomás alatt is remekül teljesíteni.

Kép forrása:  MLSZ Facebook