Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője a mai napon sajtótájékoztatót tartott az egyetemi átszervezések kapcsán, mivel a kormány várhatóan jövő héten fogja benyújtani az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatokat az Országgyűlés elé.

Több vidéki egyetem, így a Pécsi Tudományegyetem is áldozatául eshet a kormány rohamtempóban megkezdett átalakításainak, ennek keretén belül ezek az intézmények alapítványi formában lesznek kénytelenek tovább működni.

Keresztes László Lóránt szerint nem beszélhetünk modellváltásról, az, amit a kormány csinál az egyetemi vagyon és ingatlanok, valamint a döntéshozatal politikai irányítás alá történő kiszervezése.

A frakcióvezető hazugnak nevezte azokat az érveket, miszerint az átszervezésre a felsőoktatás fejlesztése miatt van szükség. A kormány valódi szándéka az Európai Unióból érkező hatalmas fejlesztési források feletti kontroll megszerzése. Ha valóban a felsőoktatás fejlesztése lenne a kormány célja, akkor az elmúlt 11 évben lett volna lehetőségük ezt megtenni – emelte ki Keresztes.

A LMP politikusa arra is felhívta a figyelmet, az egyetemi átszervezésben való önkéntes részvétellel kapcsolatos kormányzati kommunikáció nem igaz. Valójában diktátumok és zsarolás révén kényszerítették ebbe a folyamatba az egyetemeket. Egy Fideszes politikus azt mondta korábban, ha egy intézmény nem vesz részt az átalakításokban akkor kimarad az EU-s fejlesztési forrásokból – jegyezte meg a képviselő.

Nagyon fontos a felsőoktatás fejlesztése Magyarország versenyképességének biztosítása szempontjából, azonban ehhez nincs szükség az alapítványi formába történő átállásra. Európa legjobban teljesítő egyetemei szinte kivétel nélkül állami finanszírozás mellett működnek. Ebből tisztán látszik, hogy a felsőoktatás fejlesztése és az oktatói bérek rendezése a jelenlegi, állami fenntartású formában is lehetséges – mondta el Keresztes.

A modellváltáson átesett intézmények élére létrehozott kuratóriumok tagjaiként kinevezett fideszes politikusok tiszteletdíja egy egyetemi adjunktus fizetésének akár ötszöröse is lehet. Ráadásul ezeknek a kurátoroknak a visszahívására nincs lehetőség, ez hatalmas feszültségeket eredményez – tette hozzá a frakcióvezető.