Sokan félnek a védőoltás esetleges mellékhatásaitól. Ugye ahol nincs mellékhatás, ott főhatás sincs, és valóban a kellő óvatosság nem ördögtől való gondolat. De azért halkan megkérdezem azokat, akik félnek az orvosok, tudósok, virológusok által kifejlesztett vakcinának az esetleges mellékhatásaitól, azok a vírustól és annak következményeitől nem tartanak?

Azt gondolom, hogy mérlegelni kell, melyik a veszélyesebb, melyiktől kell jobban tartani. Mekkora eséllyel halhatunk bele a védőoltásba vagy a vírusba? Mekkora eséllyel kerülhetünk kórházba, a védőoltástól, vagy a vírustól?

Egyelőre ez a mérleg eléggé a védőoltás javára billen, legjobb tudomásom szerint ezideáig egyetlen ember sem halt bele a védőoltásba, azonban a Covid-19 miatt közel 3 millió ember veszítette el az életét. Ráadásul a koronavírusnak már ismert néhány utóhatása, ami nem fest túl rózsás képet. Minden tudományos cikk helyett, engedjék meg, hogy a saját személyes példámat írjam le.

Októberben estem át a víruson, és bár az sem volt egy leányálom, nagyon nem, az igazság az, hogy a mai napig nem vagyok túl rajta teljesen. Világéletemben sportoltam, mielőtt megfertőződtem, előtte is heti szinten jártam kosárlabdázni, fallabdázni és futni, tehát nem voltam rossz fizikai állapotban. Negyedik emeleten lakom, viszonylag meredek a lépcsőház, azonban korábban megsem kottyant felfutni a lépcsőkön, észre sem vettem a terhelést. Most a tüdőmet kiköpöm, mire felérek. Amit a fertőzés előtt tudtam futni, annak most a fele is alig megy. A szívem/mellkasom rendszeresen szúr és fáj. Korábban nem nagyon éreztem ilyet. Ezen kívül teljesen mindegy, de tényleg teljesen mindegy, hogy mennyit alszom, nem tudok nem úgy felkelni, mint akit agyonvertek. Előtte ilyet is viszonylag ritkán tapasztaltam.

Ezeket a tüneteket egyébként nem csak én produkálom, nagyjából globálisan is ilyen utóhatásokat lehet mérni azokon, akik átestek és túlélték a koronavírust. Vannak persze ennél durvább dolgok, például spontán vetélések, születési rendellenességek, nagyon komoly szívbetegségek. És ki tudja, hogy mi jön még.

Nos, ehhez képest tényleg van aki fél a védőoltás esetleges mellékhatásaitól? Racionálisan nézve, elképzelhető olyan forgatókönyv, hogy a védőoltás veszélyesebb lesz, mint maga a vírus? Aligha. Nincs a védőoltásnál jobb, és biztonságosabb opció. Az sem teljesen jó, az sem teljesen biztonságos, de még mindig ezerszer, de ezerszer jobb mint küzdeni a vírus szövődményeivel.