A Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium a Mecsek oldalában, egy gyönyörű környezetben található, hatalmas területen és az év minden napján hatalmas örömmel fogadja a látogatókat. Érdekessége, hogy ez Magyarország legkisebb állatkertje.

Az építése 1959-ben kezdődött meg, azaz már több, mint 60 éve áll az épület a helyén. A munkálatok majd, 2 évig tartottak, mígnem 1961-ben megnyithatta kapuit egy ünnepélyes átadó keretében. Ekkor lakói között majmok, kutyák (komondor, puli, kuvasz), pónik, pumák, oroszlánok, tigrisek, bivalyok, lámák, szarvasmarhák, gímszarvasok voltak. Illetve egy-egy parcellát még medve, farkas és madarak is béreltek. Eredetileg még egy kisebb akvárium és egy terrárium is helyet kapott.

1985-ben, az intézmény 25. évfordulóján nyitotta meg kapuit a Terrárium. Európai szintet tekintve is rendkívül különlegesnek bizonyult, hiszen a Munkácsy-ház alaksorában levő labirintus nyújtott új otthon az állatok számára. 27 terráriumot, 5 nagyobb és 31 kisebb akváriumot rendeztek be, amelyben több, mint 100 állatfaj volt megtekinthető.

Ahogy az évek teltek, az állatkert kicsinek bizonyult a benne élő állatok számára, ezért a 2000-es évek elején számos benne lakót át kellett helyezni máshova. Ekkor jött szóba, Kökény, illetve Árpádtető is, azonban ezek anyagi problémák miatt nem valósulhattak meg. A következő években így megkezdték a korszerűsítést, ugyanis a ketrecek többsége nem felelt meg az előírásoknak, illetve a Tettye ivóvízforrását is szennyezte.

2014-ben pedig végül bezárt az állatkert és végre megkezdőditek a régóta halogatott felújítások, amelyet 2016-ban fejeztek be. Ennek köszönhetően sokkal nagyobb állatoknak is képes már otthon adni, mint évtizedekkel ezelőtt.

Az azóta is működő állatkertnek évente nagyjából 100 ezer fős látogatottsága van. A koronavírus azonban az ő helyzetüket sem segítette meg, ezért a vezetőség úgy döntött, hogy 2020. november 11-től bezárja kapuit és addig ki sem nyit, amíg az biztonságosnak nem bizonyul. Szerencsére az állatokról az ott dolgozók gondoskodnak és ők nem éreznek semmit sem a mai világ helyzetéből.