Sokak számára a koronavírus-járvány legkényelmetlenebb, legbosszantóbb velejáróinak egyike az orrot és szájat is eltakaró arcmaszk, melyet jelenleg az ország gyakorlatilag teljes területén kötelező hordani. Kényelmetlen, fullaszt, a szemüvegesek különösen szenvednek miatta, ráadásul ideális esetben a sebészi maszkokat pár óránként cserélni is kell, így komoly terhet ró az emberekre.

De meddig marad velünk, mikor dobhatjuk ezt el?

Ebben az ügyben csupa rossz híreink vannak. A maszk nagyon sokáig fog még velünk maradni, maximum abban lehet majd enyhítés, hogy szabadtéren, előbb-utóbb ha csillapodik a járvány harmadik hulláma, akkor ott mellőzhetjük. Azonban nem reális forgatókönyv az, hogy boltba, plázába, tömegbe mehessünk nélküle. Ennek pedig egyetlen oka van.

Túl sokan vannak, akik nem kérnek a védőoltásból, és őket is óvni kell.

A védőoltás ugye attól megóv minket, hogy belehaljunk a vírus következményeibe, ahogy attól is, hogy súlyos lefolyású legyen a fertőzés, ugyanakkor vakcina ide, vakcina oda, a vírust elkaphatjuk, és tovább is adhatjuk. Tegyük hozzá, a jelenlegi kutatások alapján jóval kisebb eséllyel fog ez megtörténni, ha oltottak leszünk, de attól még az esély egyértelműen jelen van. Ennek okán hiába kap egyre több ember védőoltást, ha csak nem sikerül a teljes társadalmat beoltani, amire jelenleg semmi esély nincs, az oltásellenesek miatt kelleni fog a maszk. Ugyanis hiába leszünk mi védettek, ha ők nem szereznek semmilyen védettséget: ennek köszönhetően a maszk még akár évekig is velünk maradhat, hogy védjük őket a fertőzéstől.

A válasz tehát, arra a kérdésre, hogy mikor dobhatjuk el a maszkot viszonylag egyszerű: ha mindenki megkapja a védőoltást. Addig nem.