Emmanuel Macron francia elnök, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezetik azt a hét tagállamból álló lobbicsoportot, amelyik szerint az EU zöldprogramjába be kellene venni az atomenergiát is. Levélben kérik az Európai Bizottság tagjait, hogy „fejezzék be az atomenergia hátráltatását”. – írja az EurActiv.

Orbánon és Macronon kívül Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Andrej Babiš cseh, Florin Cîțu román, Igor Matovič szlovák és Janez Janša szlovén kormányfők írták alá a petíciót. Szerintük az atomenergia nélkülözhetetlen, hogy megvalósuljon a zéró emissziós cél, éppen ezért az atomenergiát támogatniuk és segíteniük kellene. Szerintük Ursula von der Leyen  eddig csak akadályozta ezt. A lobbicsopor tagjai szerint az országok szuverén döntésének kell lennie, hogy az egyes tagállamok milyen megújuló energiákat felhasználva kívánják elérni az Uniós klímacélokat. Mint ismert az EU 2030-re a zéró kibocsátást, és 2050-re a klímasemleges, fenntartható gazdaságot szeretne megvalósítani.

Persze nem véletlen, hogy ezek az országok lobbiznak leginkább az atomenergia mellett. Franciaország atomnagyhatalom, a teljes energiaellátás 75 százalékát biztosítják az országban található atomerőművek. Magyarországon is van működő atomerőmű, ráadásul vélhetően hamarosan elindul Paks II építése is, de a lengyelek, csehek és a bolgárok is új atomerőművel fognak építeni a közeljövőben.

A témában megszólalt Kóbor József, pécsi önkormányzati képviselő, Régióbizottság tagja is. Ő már felhívta a figyelmet a Régióbizottságban (az Energiaklubbal, a Nuclear Transparency Watch és más nemzetközi szervezetekkel együtt), hogy nagy titkolózás közepette zajlanak a klímapolitikával kapcsolatos „taxonómiai” (a szó jelen esetben leginkább adózáspolitikára fordítható) tárgyalások az új EU-s költségvetési ciklussal kapcsolatban, nevezetesen, mit adóztassanak kedvezményesen mint „karbonsemlegest”, és hatalmas nyomás indult meg az atomlobbisták részéről, hogy az atomenergia is minősüljön „zöldnek”. Mármint ha elfelejtjük az externáliáit, például a Pécset is érintő uránbányászatot és atomhulladék-elhelyezést, amelyre nincsen megoldás.

A rend kedvéért azonban meg kell jegyezni, hogy Macron eredeti programjában és Franciaországban nincs szó új atomerőműről, sőt a jelenlegi 75%-os elektromos energiaarány 50%-osra csökkentése szerepel benne, és bezárnak egy csomó régi reaktort. Tehát Macron – legalábbis e pillanatig – a saját atomkivezetésnek látszó hosszútávú programjához akar támogatást ezzel, a többiek viszont új erőművekhez, és ez nagyon nem mindegy. – zárta sorait Kóbor.

Kiemelt fotó: EPA-EFE/IAN LANGSDON