Egy nő élete során átlagosan 3000 napot (8,2 évet) tölt menstruációval. A menzesz során elhasznált betétek és tamponok száma 10 000- 12 000 közé tehető, ami fejenként akár 150 kilogrammnak is megfelelhet. Meglepően nagy szám, igaz? Eddig talán sosem gondoltál bele. Viszont az egyszerhasználatos menstruációs eszközök nemcsak temérdek műanyagot tartalmaznak, ami már magában is elég környezetszennyező, hiszen lebomlási idejük így körülbelül 500 év is lehet. További rossz oldaluk, hogy klórozással fehérítik őket és a betétek többsége kőolajszármazékot is tartalmaz, így pedig az előállításuk sem kíméli a környezetet.

Azonban jó hírünk van azon nők számára, akik szeretnék a menstruációs ciklusukat is fenntarthatóvá tenni. Napjainkban már több alternatíva is kínálkozik azok számára, akik környezetbarát megoldásra váltanának. De először beszéljünk egy kicsit arról, hogy miért nem megy ez mindenki esetében zökkenőmentesen.

Mi tartja vissza nőket a fenntartható menstruációs eszközök használatától?

Az első dolog, ami felmerülhet a pro-contra listán a két alternatíva között, az a termék ára. Amíg például egy csomag eldobható betétet ára körülbelül 2-3 ezer forint, addig a környezetbarát opció egyetlen darab mosható betétje kerül ugyanennyibe. Érthető, hogy az ember ugyanazért az árért a mennyiségre törekszik a hosszútávú megoldás helyett. Azonban az éremnek két oldala van. A mosható betétek ugyan drágábbak, de körülbelül 1 év alatt meg is térül a beléjük fektetett pénz. Egy menstruációs ciklus alatt ugyan nem elég egy darab, több is kell belőle, de egy mosható betét átlagosan 5 évig használható. Ha így nézünk a helyzetre, akkor már láthatjuk, hogy csak az „átállás” elején magasabbak a kiadott költségek.

A fenntartható menstruációs termékekkel szemben az áruk mellett az újtól való félelem is megakadályozhat a választásban. Nehézséget okozhat ugyanis a megfelelő termék kiválasztása. Mivel mindannyian különbözőek vagyunk, ezért mindenkinek más a testhezálló. Van, akinek az intimkehely válik be és van, aki mosható betétre vagy a menstruációs bugyira esküszik. Továbbá ott még nem áll le a folyamat, hogy mérlegeljük melyik a legszimpatikusabb, ugyanis meg kell találnunk a megfelelő méretűt és nedvszívóképességűt a készítményből. Ez egy kicsit hosszadalmasabb és energiaigényesebb folyamat, mint levenni a jól bevált eldobható verziót a drogéria polcáról, de határázottan megéri időt fektetni bele.

Végül, de nem utolsósorban pedig beszéljünk egy kicsit a vérről. Azon belül is a menstruációs vér látványáról. Mennyire megdöbbentő, hogy szinte minden nő tinédzser korától egészen a klimaxig havonta pár napot a menstruációval tölt és még sem képes akár egy pillanatig is ránézni, ha nem muszáj. Sokan undorodnak a vértől és eszük ágában sincs kontaktba kerülni vele még annyi időre sem, amíg kimossák az intimkelyhet vagy a mosható betétet. Azonban meg kell értenünk és elfogadnunk, hogy ez a világ egyik legtermészetesebb folyamata. Egy nő, aki tisztában van a saját testével az rendelkezik testtudattal és elfogadhatja a saját vérzését. Ez nem szégyellni vagy rejtegetni való és bátran kialakíthatunk egy normális kapcsolatot önmagunkkal és a bennünk lezajló folyamatokkal a menstruáció ideje alatt is. Sok nő bizonyíthatja szerte a világon, hogy a korábbi rossz érzéket le lehet küzdeni és idővel bele lehet szokni a dologba.

Fenntartható menstruációs eszköz alternatívák

Amellett, hogy a környezettudatos választással rengeteget segítünk a környezetnek, saját testünket is óvjuk. Ezek a termékek mindamellett, hogy nem tartalmaznak vegyszereket, orvosi szilikonból vagy természetes anyagokból (pamut) készülnek, amik nem csak kényelmesebbek, de egészségesebbek is egyszerhasználatos társaiknál.

Mosható betét

A mosható betétek pamut belső részből, nedvszívó magból és vízhatlan külső rétegből állnak össze. Az alsóneműre kétoldali patentjai segítségével lehet rögzíteni és használat után úgy össze lehet hajtani, hogy a vízhatlan rétege kerüljön kívülre. Többféle méretű és formájú is létezik belőle. A megfelelő betét választását a hordott alsóneműk típusától és menstruációs vérzés erősségétől kell függővé tenni. Amint fent is említettem, egy ilyen betétet körülbelül 5 évig lehet használni, ehhez azonban elengedhetetlen rendszeres és megfelelő tisztításuk.
Mosásuk nem igényel nagy erőfeszítéséket, viszont érdemes két dologra odafigyelni velük kapcsolatban. Javasolt beáztatni mosógépes mosás előtt, valamint kihagyni az öblítőt, mivel ez a továbbiakban ronthat az anyag nedvszívóképességén.

Kép forrása: Sarah Robertson- Barnes

Intimkehely

Ugyan az első menstruációs kelyhet már több, mint 90 éve létrehozták, csak a zero waste mozgalom hozta meg neki az igazán nagy áttörést. A kehely minőségi orvosi szilikonból készül, ami 10 évig is használható és ami így teljesen kiváltja az eldobható tampont. A kis tölcsér hüvelybe való felhelyezése után ugyanolyan szabad érzést biztosít, mint a tampon, így nem hátráltat a sporttevékenységek alatt. Ezt az eszközt elég 10-12 óránként kiüríteni és szappanos vízzel kimosni – persze nagy mértékben befolyásolja az ürítések gyakoriságát a vérzés erőssége-. Első használat előtt és után pedig fertőtleníteni kell forró vízzel.
 Mivel a kehely használata során a vér nem érintkezik a nyálkahártyával, ezért nem is büdösödik és a toxikus sokk szindrómától sem kell tartanunk.
A megfelelő menstruációs kehely kiválasztása nem egyszerű, de ide kattintva kaphatsz egy kis segítséget.  Az intimkehely felhelyezésének és eltávolításának technikáit megtanulni azonban trükkös lehet, így erre szintén időt kell szánni és kellő türelemmel fordulni felé.

Kép forrása: Sora Shimazaki from Pexels

Menstruációs bugyi

Ez a fenntartható alternatíva még újdonságnak számít hazánkban, azonban érdemes ezt is fontolóra venni a betét és a kehely mellett. Leginkább közepes és gyenge vérzés esetén ajánlják, de már erősebbre is lehet kapni vagy akár kiegészítőként a kehely mellé. Ezek a bugyik direkt úgy vannak kialakítva, hogy nem szivárognak, nem büdösödnek és kényelmesebbek, mint bármi külsőleg alkalmazott menstruációs eszköz.

Kép forrása: this is redy

Kiemelt kép: Photo by Sora Shimazaki from Pexels