A miniszterelnök az M1-ben adott interjújában elmondta, egyetlen megoldás az oltás, a húsvét után pedig elérhetjük a két és fél millió beoltottat, így fokozatosan megkezdődhet az újranyitás.

Orbán Viktor elmondta, azért 2,5 millió beoltottnál húzták meg a határt, mert ez az az erkölcsi szint, amikor már az idősek nincsenek veszélyeztetve, hiszen minden regisztrált 65 év feletti oltásra regisztrált ekkora be lesz oltva, így megkezdődhet a fokozatos újraindítás. Hozzátette, racionális és értelmes újraindításról akkor lehet beszélni, ha már a vakcinák birtokában vagyunk, az aktuális változásokról pedig mindig egy héttel korábban saját maga fog bejelentést tenni.

Elmondta, 100 000 új munkahely létrehozását vállalja, de abban bízik, hogy végül több munkahely fog létrejönni, mint a vírus előtt volt.

A miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy a brit mutáns miatt fokozottan figyeljen magára és mások egészségére, de egyetlen módja a vírus megállítására az oltás. Szerinte nem csak gazdaságilag, de a közösségi életben is újraindítás kell, ami a kultúrában dolgozók, művészek és a vallási vezetők kiemelt figyelmet fognak kapni.

A halálozási statisztikákkal kapcsolatban elmondta, hogy csak az oltás tud javítani a jelenlegi helyzeten, így az oltásellenesek által végzett tevékenységnek egyenesen bűnnek nevezte és szerinte valamennyi halálozásért ők felelősek. Egyben kérte, hogy hagyják dolgozni az egészségügyi szakembereket és ne rémhír keltéssel foglalkozzanak.

Orbán Viktor elmondta, hogy az orvosok kiemelt munkát végeznek, akik jó lelkűek és elszántak, így rajtuk egyetlen emberélet sem fog múlni. Szerinte a bevont végzős orvoshallgatókkal és rezidensekkel van elég személy a betegek ellátására. Hozzátette, még kétszer annyi lélegeztetőgép van, mint amennyien most fekszenek.

Szerinte már az első oltás is komoly védettséget ad, ő maga is az első adag vakcina után bement dolgozni. A pedagógusok az iskolák újraindítása előtt bő egy héttel megkapják az oltást, így április 19-én újraindulhatnak az iskolák.

Az oltással kapcsolatosan elmondta, felhatalmazást adtak a háziorvosoknak, hogy a személyes ismeretség alapján maguk dönthessék el az oltási sorrendet, így a felelősség is rajtuk van, de bíznak szaktudásukban. A kismamák oltásával kapcsolatosan a miniszterelnök elmondta, hogy a szakemberek ajánlása miatt 42 000 kismamának adott lehetőséget az Operatív Törzs, hogy hamarabb hozzájuthasson a vakcinához.

A nyugati vakcinabeszerzésnél szerinte már novemberben lehetett látni, hogy probléma lesz, ezért kezdtek el keleti vakcinákat beszerezni. Szerinte az ideológiákat félre kell tenni és ha egy vakcina hatásos, akkor az mindegy, hogy nyugatról, vagy keletről érkezik-e. Szerinte ha a keleti berendelés nem történt volna meg, akkor fele annyi személy lenne csak beoltva, mint most.

Orbán Viktor szerint májusra több, mint 4 000 000 vakcina lesz, így aki regisztrált, az április végén, május elején legkésőbb megkapja az első vakcinát.

A lengyel miniszterelnökkel való találkozójáról azt mondta, hogy olyan platformot szeretnének létrehozni, akik a hagyományos európai modellt vallják magukénak. Szerinte ilyen emberből több tíz, de lehet több száz millió személy van, akiknek jelenleg nincs semmilyen képviselet. – Jövő TV.