Kemenesi Gábor, a pécsi egyetem virológusa szerdai vakcinahíradós YouTube-videójában külön kitért egy mindenkit foglalkoztató kérdésre: mennyire véd az oltás a továbbfertőzéstől? Vagyis ha beoltottak valakit, az képes lehet ettől még továbbadni a koronavírust másnak?

A kutatók folyamatosan keresik a választ erre a rendkívül fontos problémára, hiszen ha így is könnyen terjed a vírus, akkor bizony sokkal tovább tarthatnak a korlátozások, mint gondolnánk. Kemenesi Gábor azonban jó hírrel szolgál a videóban, hiszen úgy néz ki, hogy az oltás megvédhet a fertőzés továbbadásától.

A pécsi virológus által idézett, a medrxiv.org orvostudományi portálon megjelent tanulmányban azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a társadalom többi csoportjára a 19–50 közötti korosztály átoltottsága. Elsősorban az érdekelte a kutatókat, hogy a fiatalok mennyire fertőződnek meg, hiszen őket nem oltják be. A kutatást az oltásban rendkívül jól álló Izraelben végezték, mivel ott magas az esetszám, akikkel dolgozni tudtak. Jelenleg is ebben az országban a legmagasabb az átoltottsági arány az egész világon.

A tanulmányból kiderült, hogy ahogy nőtt a 19-50 év közöttiek körében az oltottság, azzal párhuzamosan úgy csökkent az esetszám a kiskorúak körében. A január 16. és március 20. között végzett kutatás eredményei ráadásul minden korosztályban csökkenő tendenciákat mutattak.

Kemenesi Gábor a videóben kitér még egy kutatásra, amelyet Amerikában végeztek 2500-4000 fős mintán. Ebben az esetben folyamatos teszteléssel vizsgáltak Pfizer- és Moderna-vakcinákkal beoltott embereket. A cél itt is az volt, hogy a tünetmentes fertőződés kockázatát megvizsgálják. Ezek szerint az első oltás után 14 nappal a beoltottak 80 százaléka védett lett a tünetmentes fertőzéssel szemben is, a második után pedig már a 90 százalékuk!

Ezek kétségtelenül remek hírek, úgyhogy már csak ezért is biztatnánk mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra. Minél többen beoltatjuk magunkat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy visszatérhetünk a normális életünkhöz!

Forrás: Index