1878-ban még a harmadik legnagyobb város volt Pécs, természetesen a Trianonnál elszakított településeket nem nézve. Mondhatni, az anyaország harmadik legnagyobb vidéki települése volt. Látványos infografikán a változás, melyet a HunStats nevű Youtube oldal készített, ebből szemezgettünk, íme!

Az I. Világháború előtt ugyan csak a negyedik helyen állt a város, de még így is jelentősen tudta növelni a népességét, 1878-hoz képest.

Az I. Világháborút és a szerb uralmat is megérezte a város, habár a negyedik hely megmaradt, de amíg más városok növekedni tudtak, Pécs re ekkor a stagnálás volt jellemző. Ami persze érthető, a Jugoszláv fennhatóság miatt.

A Horthy-korszakban aztán kilőtt Pécs, 1922 és 1939 között folyamatosan nőtt a város népessége, közel 24 ezer fővel gyarapodott, szépen lehagyva Gyyőrt, Kecskemétet és Nyíregyházát.

Aztán az igazi fejlődést – ilyen szempontból legalábbis- a Rákosi és a Kádár-rendszer hozta el. 1951-ben 94 ezer ember élt a városban, továbbra is negyedik helyen állva Debrecen, Miskolc és Szeged mögött, pár ezer fővel előzve Győrt. 15 évvel később azonban már Szegedet előzve a harmadik helyre lépett fel Pécs, 135 ezer lakossal, amely az ország egyik legdinamikusabban fejlődő települése lett. 1980-ra 168 ezren éltek itt, és Pécs továbbra is a harmadik legnépesebb vidéki település volt Magyarországon. Amikorra pedig elérkeztünk a rendszerváltáshoz, a 170 ezres határt is átlépte a település lélekszáma.

1990-ben tehát Debrecentől és Miskolctól ugyan elmaradva, de Szegeddel egyszinten állt a város, simán előzve mindenki mást. Aztán jött a rendszerváltás, aminek Pécs a nagy vesztese lett. Bezárták a bányák, helyükre nem jött létre érdemben új munkahely, elmentek a cégek, Pécs minden fejlesztésből le- és kimaradt, ráadásul az elmúlt években a kormány az egyetemet is szép lassan leépítette. Nagy foglalkoztatók alig vannak, a város nem csak földrajzi értelembe került perifériára. Ez a perifériás lét amúgy sem újkeletű dolog, a trianoni-békeszerződés óta perifériának számít, mégis látható, hogy 1920 és 1990 között minden rendszerben tudott növekedni a város. Ami viszont 1990-től történt, az egészen egyszerűen tragédia.

Ráadásul ennek a rendszerváltásnak bőven voltak nyertesei is. Vagy legalábbis olyan települések, akik nem veszítettek el ennyit, mint mi. Persze, Debrecenben és Szegeden is csökkent a lakosságszám, de közel sem annyival, mint nálunk. Tulajdonképpen Miskolccal kéz a kézben Pécs az elmúlt három évtized legnagyobb vesztese, ami roppant szomorú. Mert ez a város ennél többet érdemelne…

Látható, hogy vannak városok, amelyek növekedni tudtak. Pécs sajnos nem tartozik közéjük. A teljes videó itt tekinthető meg: