A kora tavaszi időszak legjobban várt csodásan illatos és szépséges virágát mindannyian örömmel szemléljük az erdők, erdőszélek, ligetek, kertek mélyén. Olyan népszerű, hogy mikor kimondjuk ibolyakék vagy ibolya illat, azonnal mindenki be tudja azonosítani a kifejezéshez tartozó színárnyalatot vagy illatot. Tudták róla, hogy egészségünk megtartásában is a segítségünkre van. Azt biztosan tudta az ibolyáról, hogy Sissi, a csodaszép osztrák császárné kedvenc desszertje az ibolyafagylalt volt. Imádta az illatát, a formáját, a színét és hihetetlen, de az ízét is. Nos, ha egy császárné előszeretettel fogyasztotta, akkor mi miért is nem főzünk belőle legalább egy teát.

Ibolyatea elkészítése:         

A bögrébe tegyünk 2 csapott teáskanál ibolyavirágot.

Egy edényben forraljunk fel 2 dl vizet.

Öntsük az ibolyavirágra a forró vizet.

Áztassuk 3 percig.

Szűrjük le és még melegen kortyolgassuk el.

Az ibolyatea elkészítésének leírása a virágról szól, de a tea készítésekor a levelét, és a virágát is felhasználhatjuk, forrázhatjuk. Az alábbiakban néhány 13 olyan gyógyhatást írok le, amelyeket az ibolyatea fogyasztásával hoznak összefüggésbe és minden szervezet számára előnyös hatással vannak.

Nem megvetendő így a húsvéti ünnepek után, hogy fertőtlenítő hatásának köszönhetően kezeli a túlterhelt, irritált emésztőrendszer miatt jelentkező kellemetlen tüneteket.

1, Az ibolya leveleinek főzete kiváló izzasztó, lázcsillapító és hurutoldó, hatékonyan enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit, valamint csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát.

2, Fogyasztása szabályozza a vérnyomást, de az ibolya egyes szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésére is alkalmas lehet.

3, Nagyon jó hatással van az asztmára és köhögésre. Az ibolyatea tisztítja fogyasztójának vérét.

4, C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszerünket.

5, Az ibolya nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, tanninokat és E-vitamint.

6, Reumás panaszok esetén, illetve túlzott gyomorsav esetén is segítségünkre lehet.  

7, Az ibolyában található jótékony hatású anyagok elpusztítják a káros baktériumokat, vírusokat és néhány egészségre káros gombát.

8, Az ibolyatea az egyik legjobb természetes gyulladáscsillapító.

9, Köptető, nyákoldó és izzasztó hatása révén a szezonális, légúti betegségek hatékony orvossága. Mikor már levert bennünk a megfázásnak vagy az influenzának az összes tünete és erősen köhögünk, fáj a torkunk, náthásak vagyunk, fogyasszunk naponta két csésze ibolyateát.

10, Enyhe nyugtató, segít elűzni a stresszt, a feszültséget, és az álmatlanságot, erre a célra elég naponta egyszer, az esti órákban fogyasztani.

11, Vízhajtó hatásának köszönhetően megszabadítja szervezetünket a felgyülemlett és feleslegtől folyadékoktól.

12, Tisztítja a veséket, mérsékli a szervezetben jelen lévő gyulladások tüneteit.

13, Mindezek mellett hashajtó tulajdonsággal is rendelkezik, így segíti a bélműködésünket és ezáltal elősegíti a toxinok kiürülését. A felsorolt hatásoknak köszönhetően kiváló a fogyó- és tisztító kúrák idején. Az elvárt eredmény eléréséhez kúraszerűen kell fogyasztani az ibolyateát, naponta két pohárral, legalább 1-2 héten keresztül.

Mindezek után már csak egy kérdésünk lehet, mégpedig az, hogy mit szól ehhez a tudomány?

A pakisztáni tudósok négyszáz beteg bevonásával elvégzett kutatásik során bebizonyították, hogy amennyiben az ibolya főzetét antibiotikumokkal és antihisztaminnal együtt alkalmazzák, nagymértékben elősegíti a gyulladások ismételt kialakulását. Többek közt vizsgálat alá vették a Viola odorata vagy illatos ibolya, más néven lila ibolya hatóanyagait is, és megállapították, hogy azok gyulladásgátló hatásának köszönhetően jelentősen csökkentik a mandulagyulladás és a mandula körüli tályog megjelenésének kockázatát.

Az ibolyáról és annak hatásmechanizmusáról szóló teljes tudományos értekezés a Journal of Rashid Latif Medical College szaklapban olvasható. Az illatos ibolya köhögéscsillapító tulajdonságát vizsgálták iráni kutatók. 182 felmérésbe bevont beteg vizsgálati adataiból kiderül, hogy az időszakos asztmában szenvedő gyerekek között az ibolyából készült szirup, kiegészítő kezelésként alkalmazva, hozzájárult az asztmával együtt járó kellemetlen, száraz köhögés enyhítéséhez. A kutatást eredményeit a Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine folyóiratban tették közzé.

Fotó: pixabay.com