Szerda reggeltől a boltok átálltak négyzetméteralapú nyitva tartásra, ami azt jelenti, hogy 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. Fennakadást egyébként emiatt sehol sem tapasztaltunk, a legtöbb üzleten világosan fel van tüntetve, hogy egyszerre mennyien lehetnek bent. Tegyük hozzá, ez hosszútávon sem lenne akkora baj, senki sem szereti a zsúfolt boltokat, és a túl nagy tömeget.

Az Árkádban lévő Interspar egészen különleges módon oldja meg a vásárlók létszámának számolását és a távolságtartás elérését is: kötelező kocsit vinni magunkkal, amit a biztonságiőr ad át mielőbb belépnénk. Megkérdeztük az üzlet alkalmazottjait, hogy miért kell a kocsi, ők is elmondták, hogy egyfelől számukra így a legkönnyebb számolni, másrészt ez a módszer garantálhatja a kellő távolság megtartását. Mi változott még?

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  • A vendéglátóüzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.”

Szakértők szerint egyébként sokáig velünk maradhat ez a módszer, ez hosszútávon is gátja lehet annak, hogy újabb világjárványok alakuljanak ki.