Pénteken kora délután jelentette be a Buckingham Palota, hogy meghalt Fülöp herceg. A brit monarchiában leghosszabb ideje uralkodó hitvese, II. Erzsébet királynő „ereje és támasza” 99 éves korában hunyt el. Bár élete tele volt drámákkal és tragédiákkal páratlan alkalmazkodó képessége minden nehézségen átsegítette. Fülöp herceget felesége, négy gyermeke, nyolc unokája és kilenc dédunokája gyászolja. – írja az index.

Fülöp a görög és a dán királyi családba született. Görögországban született, de családját csecsemőkorában az országból kiűzték. Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végzett tanulmányai után 1939-ben, 18 éves korában belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe. 1939 júliusától kezdett levelezni a 13 éves Erzsébet hercegnővel, akivel 1934-ben találkozott először. A második világháború alatt a Földközi-tenger és a Csendes-óceán flottáin szolgált. A háború után VI. György engedélyt adott Fülöpnek Erzsébet feleségül vételére. Mielőtt 1947 júliusában hivatalosan bejelentették eljegyzésüket, lemondott görög és dán királyi címeiről, brit állampolgárságúvá vált és az anyai nagyszülők vezetéknevét a Mountbatten nevet vette fel.[10] 1947. november 20-án feleségül vette Erzsébetet. Közvetlenül az esküvő előtt ő lett Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója. Fülöp elhagyta az aktív katonai szolgálatot, amikor Erzsébet 1952-ben királynő lett. 1957-ben hivatalosan is brit herceg lett.

Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyermeke van: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg. 1960-ban a Királyi Államtanács által kiadott rendelet szerint, a királyi címeket és titulusokat nem viselő leszármazottak használhatják a Mountbatten-Windsor vezetéknevet, azonban a királyi család néhány olyan tagja is használja, akik címmel rendelkeznek, ilyen például Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg.

Lelkes sportrajongó, segített kidolgozni a fogathajtó események szabályait. Több mint 780 szervezetnek a tagja, védnöke vagy az elnöke, a 14-24 évesek számára alapított Edinburgh-i herceg díjának elnöke. A brit uralkodói házastársak közül, ő szolgált a leghosszabb ideig az uralkodó mellett és a brit királyi család legidősebb férfi tagja. 1952 és 2017 között, 22 219 eseményen vett részt egyedül és 5496 beszédet tartott. 96 évesen, 2017. augusztus 2-án visszavonult a közélettől. 2021. április 9-én hunyt el.

2021 év elejétől rossz közérzetre hivatkozva kórházba szállítottak, és 2021 februárban beavatkozást végeztek a szíven. Két héttel miután kiengedték a kórházból, 2021 április 9-én hunyt el.