Online petíció indult útjára, amelyben szabadtérben folytatható szabadidős tevékenység megnyitását kérik az érintettek. A kellemes tavaszi kirándulóidőben bizony egyre több család keresné fel a vadasparkokat, állatkerteket, ahol a látogatók számának ellenőrzése illetve a távolságtartás is könnyen megoldható lehetne.

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! Örvendetes, hogy hazánkban egyre több ember kapta már meg a COVID-19 vírus elleni védőoltást, és így elindulhatott a nyitás. Egyre több üzlet és szolgáltatás lesz újra elérhető az emberek számára. Viszont szomorúan olvastam, hogy az állatkertek és vadasparkok továbbra sem nyithatnak ki. Arra kérem Önt, hogy fontolja meg, hogy a nyitás részeként minél hamarabb újra látogathatók legyenek az állatkertek és vadasparkok.” – olvasható a Szabad aHang honlapján.

A petícióban felsorolásra kerültek azok az okok, amelyek a nyitás indokoltságát alátámasztják.

Miért fontos?

Több okból is szükség van az állatkertek és vadasparkok megnyitására:
1. Az egyre kedvezőbb időjárás miatt az emberek szeretnének kimozdulni otthonról. Az állatkertek és vadasparkok erre nagyon jó lehetőséget teremtenek.
2. A szabadban töltött idő a digitális oktatásban részesülő diákok számára is lehetőséget teremt a számítógéptől való elszakadásra, az otthonról való kimozdulásra.
2. Mivel ezek szabadtéri intézmények, így sokkal könnyebb a távolságtartás, mint zárt helyeken.
3. Szükség esetén a nyitás mellett korlátozni lehetne az egyszerre bent lévő emberek számát, ezzel is növelve a biztonságot.
4. Mivel az állatok etetése a zárvatartás ideje alatt is folyamatos költséget okoz az állatkerteknek és vadasparkoknak, így azok egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülnek. Ez különösen igaz a magánfenntartású intézményekre. A késői nyitással az állatok éhezését kockáztatjuk – ezt kötelességünk megakadályozni.

Forrás: szabad.ahang.hu

Fotó: pixabay.com