Több kutatás szerint is fenyegeti Magyarországot az elsivatagosodás veszélye.

Lehoczky Annamária meteorológus a Másfél fokon megjelent írásában a talaj állapotának folyamatos romlására hívja fel a figyelmet. Az Európai Unió Talaj Misszióját előkészítő tudományos jelentés szerint ez nagyjából évi 50 milliárd euró veszteséget jelent.

A Greenfo cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy ha továbbra is a megszokott módon termeljük földjeinket, az az egész régióban elsivatagosodáshoz vezethet. A Föld talajának egyre kevesebb része, mindössze 11%-a termőképes, amiért elsősorban nem is a klímaváltozás, hanem az emberiség a felelős.

Ez utóbbira jó példa, hogy jelenleg 50–100-szor gyorsabban pusztítjuk talajt, mint ahogy az regenerálódhatna. Ehhez ad tippeket a Talajmegújító Gazdák Egyesülete, akik szerint a talajregenerálás és a fenntartható gazdálkodás egyik legjobb módszere a szántás nélküli talajművelés.

Az unióban ráadásul a talaj negyede szenved a víz okozta jelentős eróziótól is, további negyedén pedig magas az elsivatagosodás kockázata. Ez a jelenség elsősorban Dél-, Közép- és Kelet-Európa területére jellemző, így hazánkban is.

Forrás: Greenfo