Erről is döntött az Európai Unió, a mai napon.

Az uniós védettségi igazolások készülőben lévő rendszeréről hallgatták meg a jogérvényesülésért felelős biztost, Didier Reynders-t, aki elmondta:

valamennyi uniós állampolgárnak joga van uniós zöldigazolványhoz, senkit sem lehet megfosztani tőle még akkor sem, ha olyan vakcinával oltották be, amelyet a saját tagállam engedélyezett sürgősségi eljárásban, és nem az Európai Gyógyszerügynökség.

Igaz, a tagállamok dönthetnek ettől függetlenül, hogy elfogadják-e az orosz és kínai vakcinával oltott emberek esetében is az igazolványt. A HVG szerint a biztos azt is kiemelte, hogy az uniós védettségi igazolás nem vakcinaútlevél. Vagyis a tervezet értelmében a tagállamoknak ugyanazokat a jogokat kell biztosítania mindenkinek, akit az EMA által engedélyezett vakcinával oltottak be, negatív PCR-tesztje vagy igazolása van arról, hogy átesett a betegségen.

De mi lesz azokkal, akik nem kérnek védőoltást, de szeretnének (vagy éppen muszáj nekik) utazniuk?

Negatív PCR-teszttel ez lehetséges lesz a jövőben is, ráadásul az Unió egységesítené a tesztek árát, ez jelenleg Magyarországon maximum 19,500 forint lehet, Uniós források szerint ennél aligha lesz olcsóbb a teszt, így védettségi igazolvány nélkül ezentúl is drága mulatság lesz külföldre utazni (vagy épp bármilyen programot csinálni belföldön).