Jövőhéten nyitnak az általános iskolák és az óvodák, amit ugyan minden szakember ellenez, a tanárok 87 százaléka nem szeretne egyelőre jelenléti oktatást, azonban a kormány eltökélt annak ellenére is, hogy a pedagógusok többsége még csak az első oltást kapta meg. Ami nem nyújt teljes védettséget, így a tanárokat, de a diákok szüleit (és persze a diákokat is) nagy veszélynek teszik ki.

Pécsváradon tesztelni fogják az iskolásokat, ahogy Budapest is bejelentette, hogy összesen tízezer Covid-tesztet oszt ki a kerületi önkormányzatoknak, hogy teszteljék az iskolásokat és a tanárokat. Pécsnek is így kellene cselekednie.

Ugyanis jelenleg megfelelő védettség nélkül fognak egymásra szabadulni emberek százai, ezrei, ami könnyen berobbanthatja újra a járványt a városban is. A tanárok félelme jogos, nem lehet tudni, hogy hány tünetmentes fertőző lehet a diákok, és az intézményi dolgozók között, és az ő kiszűrésükre az egyetlen megoldás a teszt. Ideális esetben ezt persze a kormánynak kellene végeznie ezeket a teszteket, (vagy még inkább nem nyitni addig, amíg nem lesz nagyobb az átoltottság, és itt a hangsúly a második vakcinán van, ami már valóban teljes védettséget ad) ám ha ők nem vállalják, úgy Budapesthez, Pécsváradhoz, és vélhetően egy sor másik magyar városhoz hasonlóan a pécsi önkormányzaté lenne a feladat és a felelősség. Ember életek múlhatnak rajta.

Ez még akkor is fontos, sőt prioritást élvezendő dolog, ha egyébként igen drága, és a város anyagi helyzet nem megfelelő. Ugyanakkor a költségek átcsoportosításával, a pécsi adófizetőktől származó bevételek ésszerűbb költésével megoldható lenne. Ehhez képest például az élsportnak nyújtott támogatások feleslegesnek tűnnek, ahogy a szocialistákhoz közeli megbízottak eltartása is. A teszt viszont szükséges, minden pécsi ember érdeke lenne ezeket elvégezni, lehetőleg minél többször. Ugyanis a diákok jövőhéttől buszra fognak ülni, vegyülni fognak idősebb emberekkel, óhatatlanul is megfertőzhetnek másokat.

Bízzunk benne, hogy Péterffy Attiláék is gondoltak már erre, és szervezik a végrehajtását.