A közönséges tyúkhúr vagy tudományos nevén a Stellaria media, minden kertben megtalálható. A tavasz első napsugarainak hatására gyors fejlődésnek indul, azonnal elkezd virulni és hamarosan megjelennek jelentéktelen apró, fehér virágai. Ne féljünk tőle! Zsenge leveleinek finom csemegekukorica íze van, ezt saját tapasztalatból mondom. Remekül használható tavaszi salátákhoz. Teája gyógyhatású.

Tyúkhúr tea elkészítése:

  • 1 csapott evőkanál teafüvet, ami körülbelül 3 gramm, tegyünk egy csészébe
  • forrázzuk le 2,5 dl forró vízzel
  • 15 percig hagyjuk állni
  • a leszűréséhez lehetőleg ne használjunk fémszűrőt

Hatóanyagairól:

A tyúkhúr A-vitaminban valamint C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és kvarcban gazdag növény.

Gyógyhatásairól:

Napi egy csésze tyúkhúr tea fogyasztásával pár hét alatt az elfogadott értékre vihetjük le rendetlenkedő koleszterinszintünket. Reggel, üres gyomorra igyuk. A tyúkhúrból készülhet zöld turmix is. Gyógyhatásait alkalmazhatjuk görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén. Tyúkhúr bevetésével gyorsan eltüntethetjük a furunkulusunkat és az ekcémánkat. Álmatlanság, elhízás, szemgyulladás kezelésére is javasolt. Javítja az általános anyagcserét, az epe és vese munkáját is segíti a tyúkhúrtea. Számos gyógyhatása mellett kiemelkedik epe- és veseműködést segítő hatása. Epekőoldó hatásáról is ismert. Füves Gyuri bácsi szerint is egyike azon ritka gyógynövényeinknek, amelyek a vérben levő koleszterinszintet csökkentik. Tisztító tulajdonsága miatt hatásosan távolítja el a mérgeket a szervezetből, normalizálja a máj és a többi belső szervünk működését a rendszeres fogyasztásával kiváltott láncreakció hatásaként. Kiválóan alkalmazható hashajtóként, vízelet hajtóként, ízületi gyulladásoknál, köszvénynél, reumánál, sőt a cukorbetegség enyhítésében is nélkülözhetetlen a tyúkhúrtea rendszeres fogyasztása.

Belsőleg történő felhasználásáról:

Ajánlott reggel üres gyomorra fogyasztani, lehetőleg natúran, ízesítés nélkül. Pár hetes, napi egy-két csésze tyúkhúrtea kúra idealizálja a koleszterinszintünket. Adagolásával vigyázzunk, mert annak túllépése kellemetlen hasmenést, hányást okozhat. Epeműködésünk kezelésére étkezés előtt naponta egy csészével ajánlott fogyasztani.Fogyókúra felhasználásához ajánlott a napi egy csészével történő, étkezés előtti elfogyasztása.

A tyúkhúrnak a konyhában és az étkezőasztalnál is helye van, mert fiatal leveleit salátaként fogyaszthatjuk. Nyersen készült tyúkhúrlevessel színesíthetjük étrendünket úgy, hogy a zsenge leveleket olívaolajjal, sóval és nyers fokhagymával mixerbe tesszük, és víz, tej ízlésünk szerinti keverékével turmixoljuk. Laktatóbb leves elkészítésekor tehetünk hozzá főtt burgonyát és tálalhatjuk levesgyönggyel vagy pirított zsemle- illetve kenyérkockákkal., reszelt sajttal.

Külsőleg történő felhasználásáról:

Kipréselt, facsart levét keverjük előzőleg felforralt és lehűtött vízbe és így fáradt szemünkre nagyszerű borogatást kapunk. Amennyiben a kifacsart sűrítményt disznózsírba keverjük sebkezelésre, bőrbetegségekre használható kenőcsöt kapunk. Sérülékeny, érzékeny, száraz bőrünket ápolhatjuk a teájából készült borogatással. Kipréselt, kifacsart leve aranyérre, ekcémára, fekélyekre érösszehúzó, sebgyógyító hatásának köszönhetően alkalmazható.

Figyelem!

Terhesség esetén, és szoptatás alatt, valamint 12 éves kor alatti gyermekeknek nem ajánlott a tyúkhúr kúra alkalmazása!

Fotó. wikimedia.org