2001 óta minden évben április 16. a holokauszt magyar áldozatinak emléknapja, 1944-ben ezen a napon kezdőzött meg a magyarországi zsidóság gettóba zárása.

Az idei évben a koronavírus-járvány miatt a programok online kerülnek megrendezésre. A Holokauszt Emlékközpont oldalán Emlékmozaik címen online kiállítás tekinthető meg a beküldött fotókból és tárgyakból. Emellett az Emlékközpont Facebook oldalán és a Nemzeti Ünnepek és Emléknapok Youtube csatornáján kisfilmek is megtekinthetőek.

1941 és 1944 között több mint 600 ezer magyar zsidó vesztette életét munkaszolgálat közeben, a haláltáborokban vagy a halálmenetek során.

Az első deportálóvonat 1944. április 28-án indult Kistarcsáról, a marhavagonokba 1800 embert zsúfoltak össze, főként 16 és 60 év közötti férfiakat és nőket, a szerelvény május 2-én érkezett meg az auschwitzi táborba. Május végére szinte a teljes zsidó lakósságot gettókba és táborokba zárták. Ezt követően a tömeges deportálás május 15-én kezdődött meg.

A pécsi gettóból a zsidókat június 28 és 29 között átterelték a volt Lakits-laktanya területére, majd július 4-án megkezdték a deportálásukat, ami 6-án fejeződött be. A Pécsről és Pécs környékéről elhurcolt zsidók 90%-a nem tért vissza az auschwitzi táborból.