Szögezzük le rögtön az elején: mindig örömteli, ha új munkahely jön létre, és minél több ember tud dolgozni. Ez nem vitás, munka legyen, ne segély. Azonban nehéz eldönteni, hogy valóban akkora siker a japán multi Pécsre csábítása, mint ahogy azt sokan megpróbálják eladni.

170 új munkahely nem kevés, ugyanakkor egy 140,000 fős városról beszélünk, ez a 170 új állás, alig több, mint a város 0,1 százaléka. Értelemszerűen nem a japán cég fogja megoldani Pécs, és pláne nem Baranya megye problémáit, tűzoltásnak jó, néhány család fellélegezhet, ugyanakkor több aggály is felmerül.

 Például az, hogy milyen áron jön létre ez a munkahely?

15 milliárd forintos a beruházás, ebből az állam 4,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Minden egyes új munkahely 27 millió forintba fog kerülni, ami rettenetesen magas összeg, ez a pénz gyakorlatilag csak akkor fog visszaszivárogni a költségvetésbe, ha a japán cég hosszútávon Pécsen marad.

Erre azonban gyakorlatilag semmi garancia sincs.

Nagyon veszélyes játék, ha egy nemzet vagy akár egy város nemzetközi kitettsége ennyire magas, ha ennyire függünk a multinacionális cégektől. Ugyanis a multik jönnek-mennek, az emberek viszont maradnak. Jó példa lehet Ózd, ahonnan az utolsó nagycég épp most vonul ki, maga mögött pedig lerohasztott lokális ipart, és rengeteg munkanélkülit fog hagyni. Pécs és a pécsiek is jól ismerik ezt a szituációt, elég csak az Elcoteqre gondolni. A multik óriási támogatásokat kapnak, államit és önkormányzatit egyaránt, adókedvezményben részesülnek, cserébe viszont gyakorlatilag bármit megtehetnek, ráadásul csak addig maradnak itt, amíg megéri nekik.

Versenyezni pedig egyedül az olcsó munkaerővel tudunk.

Az alacsony bérek miatt választanak minket ezek a cégek, hihetjük, hogy nem, de ha osztrák jövedelmeket kérnének a magyar munkások is, akkor egyetlen multinacionális vállalat sem fektetne be itthon. Ugyan munkahelyek létrejönnek – már amennyi – de sem komoly, versenyképes fizetés nem várható, ráadásul ezek többnyire nem a magas hozzáadott értékű munkahelyek, például felsőfokú végzettséggel rendelkező embereket aligha fog a városban tartani.

Ettől függetlenül minden új munkahely örömteli, de nem mindegy, hogy milyen áron, ahogy az sem, hogy mekkora lesz a kitettségünk a nemzetközi trendeknek. Az autóipar átalakulóban van, a robotizáció miatt a gyártósori munkák lassan, de biztosan tűnnek el a Földről (erről az ózdiak tényleg tudnának mesélni…), a cégek pedig értelemszerűen ahol lehet, ott fognak spórolni. Spórolni pedig például a béreken lehet. Ne legyenek illúzióink, a japán multi is csak addig fog maradni, amíg nem találnak vagy egy olcsóbb munkaerőt kínáló országot (ilyen mondjuk egyre kevesebb van), vagy a technológiai fejlődés révén a humán munkaerőt nem fogja leváltani a robot.

Ezzel szemben a helyi gazdaságot kellene jobban erősíteni, a start upokat, a helyi vállalkozásokat, és a magas hozzáadott értékű munkahelyeket támogatni. 15 milliárd forintból lehetne, és talán még több munkahely jöhetne létre.