Az elmúlt időszakban egyre több fogyasztói bejelentés érkezett különböző egészségügyi termekéket hirdető oldalakkal kapcsolatban – írja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteki közleményében. Erre főleg mostanában érdemes figyelni, amikor megnövekedett az online vásárlások száma.

A csalás során a honlapok felvázolnak valamilyen egészségügyi problémát, amely jellemzően az életminőség romlását eredményezheti, majd minden esetben gyors, könnyű és nem utolsósorban kedvezményesen elérhető megoldást kínálnak professzorok ajánlásával, illetve pozitív fogyasztói terméktapasztalatokkal alátámasztva.

A GVH közétett néhány fontos szempontot, amik alapján megbizonyosodhatunk, hogy átverésről van-e szó. A csáló oldalakon általában a termék neve csak hosszas görgetés után, az oldal közepe felé található meg. Az oldalakon nincs feltüntetve a forgalmazó cég neve, a „Kapcsolatok” menüpontban csak kevés információ található, legtöbbször csak egy telefonszám.

A „szakértőket” megszólaltató írások stílusa személyes hangvételű, a hivatal példaként a „hogyan segített a termék az idős édesanyja egészségügyi problémáján” kezdetű történettel példázza ezeket. A termékek pozitív hatásainál gyakran az szerepel, hogy azonnal megszünteti a tüneteket, azonban ezzel kapcsolatos konkrét bizonyítékokkal nem szolgálnak.

Egyes oldalakon olvashatóak fogyasztói vélemények, amik egyöntetűen pozitívan írnak a termékről, ebben az esetben komoly lehet a gyanú, hogy nem valódi vásárlóktól szármáznak a visszajelzések. A szerződési feltételek nyelvezete nagyon magyartalan, valószínűleg egyszerű fordítóprogramot használhattak annak átírásához. Az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem találhatóak szerződési feltételek semmilyen nyelven.

A Versenyhivatal azt javasolja, hogy a termékeket magasztaló cikkekben és interjúkban szereplő szakértők neveire érdemes rákeresni, biztosan valódi szakemberek vannak feltüntetve bennük. Illetve a termék nevére is érdemes rákeresni és több forrásból is fontos információkat szerezni róla.

A legbiztosabb, ha valódi szakemberektől kérünk segítséget, amennyiben ők sem hallottak még a termékről, akkor valószínűleg átverésről van szó.

Továbbá kezeljük mindig fenntartással a termék megvásárlását sürgető üzeneteket és termék korlátozott számú elérésére utaló feliratokat.