Az orfűi völgyben folydogáló patak mentén lévő három falut, Orfűt, Mecsekrákost és Tekerest, valamint a keleti oldalvölgyekben további két falut, Bánost és Mecsekszakált az 1960-as években egyesítették. A területet egységes üdülőterületté formálták, ami ma Orfű néven ismerünk. Ezzel párhuzamosan a Mecsek hegység oldalából folyó karsztvizet egy völgyzáró gáttal felfogva felszíni víztározót hoztak létre az orfűi völgyben, amelyből 1962 és 1970 között egy négy tóból álló vízrendszert alakítottak ki.

A fürdőzési, horgász és vízi sport lehetőségei mellett 2008 óta a Fishing on Orfű könnyűzenei fesztivál révén is ismert, amelynek keretében minden évben megpróbálják a tavat is „átugrani”, és 2016-tól a vízen a rendezvény egyik helyszíneként mobil színpadot is felállítanak.

A négy tó összesen 113 hektár vízfelülettel rendelkezik. A tórendszer Palkó Sándor, egykori Baranya Megyei Tanácselnök elképzelésének köszönhetően valósult meg, akinek bronz mellszobrát 2004. október 9-én avatták fel a Pécsi-tó partjánál, és a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetség horgásztanyájának udvarán helyezték el.

Orfűi-tó

1962-ben készült el a tórendszer első tava, a 11 hektár területű Orfűi-tó. A tó Orfű és Mecsekrákos között fekszik. A tavat források táplálják, vízminősége kiváló, vízszintje 70 méterrel magasabban van a Balaton vízszintjénél, átlag mélysége 3,3 méter.

A gátakkal övezett partú tavat az Orfűi Horgászegyesület hasznosítja, mára már híres kirándulóközpont, a fürdőzők és horgászok paradicsoma lett. A tó mellett Malommúzeum és örléstörténeti kiállítás nyílt, valamint egy erdészeti agancsgyűjtemény is látható.

Pécsi-tó

A Mecsek északi oldalán található a tórendszer legnagyobb tava, a 72 hektáron elhelyezkedő Pécsi-tó, ami 1966-ban jött létre. Ez Baranya megye legnagyobb vízfelülettel rendelkező tava is egyben. A hegyek által körülvett tó országosan kedvelt üdülőterület.

Különösen a központi fekvésű és legnagyobb Pécsi-tó lett közkedvelt (a köznyelvben az orfűi tó alatt leginkább ezt az állóvizet értik). Partján hamar üdülők sora nőtt ki a földből, de szállodákat és kempinget is létrehoztak. A tó délnyugati oldalán strandot is építettek, amelyet a 2000-es években Orfű Aquaparkká bővítettek.

Pécsi-tó látképe; forrás: Wikipédia

Herman Ottó-tó

A Herman Ottó-tó a tórendszer harmadik eleme, nevét az egyik legismertebb magyar természettudósról kapta.

A tó az Orfű községhez csatolt Tekeres külterületén, mesés környezetben helyezkedik el 45,9 hektáron, amiből 28,2 hektár a vízfelület. Helyi védettségű természetvédelmi területen fekszik – ami hal és madár-rezervátum, számos vízimadárfaj mellett élőhelye olyan ritka védett állatnak is, mint például a vidra. 1967-1969 között jött létre és többnyire használt vizet kap az Orfűi-tóból és a Pécsi-tavon keresztül.

A Mecsekben található orfűi tórendszer második legnagyobb tavát és környezetét a Hermann Ottó horgászegyesület tagjai tartják rendben.

Kovácsszénájai-tó

A negyedik és egyben legkisebb tó 1970-ben készült el, ez a 10 hektáros Kovácsszénájai-tó, mely az azonos nevű település, a mintegy 60 lélekszámú Kovácsszénája mellett terül el. Vízminősége hasonló a fölötte lévő (Pécsi tó) tavakéhoz, halas szempontból viszont kedvezőbb a bő természetes táplálék miatt, ezért a horgászok előszeretettel választják ez a tavat.

A tó Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének kezelésében áll.

Forrás: Wikipédia