Holnap reggel nyitnak a teraszok, mivel ma elértük a 3,5 millió beoltott embert. A WHO-t erről egyébként nem kérdezte meg. Orbán is inni fog egy sört. – mondta el a Kossuth Rádióban.

A kijárási tilalom 11-kor kezdődik, mivel a kocsmák fél 10-ig nyitva lehetnek.

A szolgáltatásokat megnyitják 4 millió főnél, de csak azoknak, akiknek van védettségi igazolványuk. Színházak, tánc- és zeneművészeti események, mozik, uszodák, fürdök, állatkertek, kalandparkok, játszóházak, könyvtárak, sportesemények: ezekhez mind kell védettségi igazolgány, ahogy a szállodákhoz, illetve az éttermek belső részei is. A kiskorúakra ez nem vonatkozik. Ők mehetnek szabadon továbbra is.

Orbán szerint jól sikerült az óvodák, iskolák nyitása. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár arról tájékoztatta, hogy ötven százaléknál magasabb volt a részvétel, és a miniszterelnök szerint jövő héttől ez még magasabb volt

Az oltás továbbra is fontos. – mondta Orbán.

Május közepére beoltanak mindenkit, aki regisztrált, utána a világban bárhol élő magyarokat fogják oltani. 16 és 18 év közöttieket is oltani fogják, Pfizer vakcinával.

A járványhelyzet nem múlt el, és Orbán szerint fontos, hogy a kormány cselekvőképes maradjon nyáron is, és minden döntést meg tudjon hozni akkor is, ha épp a honatyák és honanyák nincsenek a parlamentben a nyári szünetben. Ezért hosszabbítják meg a kormány rendkívüli felhatalmazását őszig, nem arról van szó, hogy zárva maradna az ország.

A halottak száma nem politikai verseny, véli Orbán. A halálozási aranyáról azt mondta: “Magyarország egy tartható pozícióban van.” Hozzátette: nem tesz a magyarországi statisztika különbséget a koviddal és a kovidban meghaltak között.

Az idei év költségvetése a gazdaság újraindításáról szól, ezért is adtak be nemrég módosító javaslatot. Jelenleg még az egészségüggyel foglalkozik Orbán, de szép lassan előtérbe kerülnek a gazdasági kérdések.

A bértámogatást kifizetik a vendéglátósoknak májusra is, annak ellenére, hogy akkor már nyitva lehetnek.