A címben megfogalmazott kérdéssel érdekes témát vetett fel írásában a telex.hu.

Sokan most szembesülnek a fenti ténnyel, miszerint nem hosszabbítják meg a lejért védettségi igazolványokat. Többek számára megdöbbentő a hír, most mikor a napokban egyre több előnyt élvezhetnek azok, akiket már beoltottak.

Március közepe óta Magyarországon a mai napig 3 576 705 fő kapta meg az oltást ami után kapják meg a védettségi igazolványukat. Az oltási igazolvány bizonyítja, hogy valaki beoltott és már megkapta a Covid elleni oltást vagy átesett a Covid-fertőzésen. Vannak sajátos esetek is, mert sokan már az első oltás után megkapták az igazoló lapot, miközben csak két oltás után teljes az immunitás.

A vakcinával beoltottak oltási igazolványának egyelőre még nincs érvényességi ideje, hiszen egyenlőre nem tudni, hogy az oltás meddig véd a vírus ellen. Akik viszont a koronavírus-fertőzésen átestek, nekik van egy fix határidőre szóló védettségi kártyájuk. Itt a határidő 6 vagy 4 hónap, a megjelölt határidő attól függ, hogy igazoltan fertőzött személy van szó vagy nem. Akik a hivatalos állami egészségügyi nyilvántartásban, EESZT-ben szerepelnek, náluk  6 hónap az érvényesség., Akinél az utólagosan elvégzett ellenanyag-vizsgálat zajlott le, nekik 4 hónap az érvényesség.

Hogy jelenleg mire jogosítanak az igazolványok, az Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióban elhangzott interjújából értesülhettünk. Az igazolvánnyal rendelkezők a jövő héttől mehetnek színházba, koncertre, moziba, cirkuszba, edzőterembe, könyvtárba, múzeumba, uszodába, állatkertbe, kalandparkba, játszóházba, sporteseményekre. Számukra megnyílnak a szállodák és az éttermek zárt helyiségei is, ahová védettségi igazolvánnyal lehet majd csak bemenni, és ők vihetnek magunkkal kiskorú gyermeket.

Akik korlátlan időre szóló igazolvánnyal rendelkeznek, használhatják a kártyát. Viszont akiknek hamarosan lejár a kártyájuk érvényessége, azoknak tennivalójuk van a hosszabbítást illetően, különben érvényes kártya nélkül maradnak.

Jelenleg 478 323 fő a gyógyultak száma, közülük kerülnek ki azok akiknek a védettségi igazolványának az érvényessége lényegében akkorra jár le, mikor már használhatnák.

Napjainkban még mindig több százezren vannak, akik regisztráltak, de még nem kapták meg az oltást. A kormány a jövő héttől hirdette meg a tömeges oltási kampányt, elsősorban kínai vakcinával. Itt van még a fertőzésen átesettek egy része is, akik még nem is regisztrálták magukat az oltásra, mert a Covidból felgyógyulva covidos plazmaadók lettek.

Vagyis akinek lejárt a védettséget igazoló okmánya,és korábban igazoltan fertőzött volt, az elméletben könnyen megteheti, hogy a védettségi igazolványa lejárta után egyszerűen kifizeti a 11 ezer forintos ellenanyag-vizsgálat árát, és további 3000 forint megfizetésével kér egy új védettségi igazolványt.

Az eljárás technikailag nem túl bonyolult, mert az ország több mint százötven ellenanyag-vizsgálati és mintavételi pontján van labor. Ezeknek a laboroknak a vizsgálati eredményét pedig elfogadják a védettségi igazolványok kiállításához. Tehát ezt az egyébként nem igazoltan fertőzötteknek kitalált megoldást választhatják majd a fertőzésen igazoltan átesettek is. Ezzel a megoldással tehát lényegében a nyár végéig érvényes védettségi igazolványt szerezhetnek azok, akinek a szervezetében van ellenanyag, de még nem kapta meg az oltást.

Fotó: MTI/Róka László