Pótlólagos nyugdíjemelést hajthat végre a kormány a vírushelyzet miatt – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese.

Tállai hozzátette, hogy az infláció a tervezett három százalék helyett 3,6 százalék lehet, ezért a költségvetési törvény módosítása nyomán 0,6 százalékos évközi kiegészítő nyugdíjemelésre számíthatnak az érintettek.

A nyugdíj minden évben az előző évben meghatározott inflációs arányoknak megfelelően növekednek, amennyiben viszont végül az infláció a tervezettnél nagyobb mértékű, akkor év közben kiegészítés jár a nyugdíjhoz.

A kiegészítést általában november elején, egy összegben kaphatják majd meg a jogosultak, Tállai azonban hozzátette:

“A JÁRVÁNY AZONBAN ÚJ VISZONYOKAT TEREMTETT, EBBEN A HELYZETBEN A KORMÁNY MINDEN LEHETSÉGES ESZKÖZZEL IGYEKSZIK SEGÍTENI A NYUGDÍJASOKAT. EZÉRT A KÖLTSÉGVETÉSI MÓDOSÍTÓ JAVASLAT MÁR ÉV KÖZBEN JELZI, HOGY 3,6 SZÁZALÉKRA NÖVELHETŐ AZ ESZTENDŐ ELEJÉTŐL JÁRÓ NYUGDÍJEMELÉS MÉRTÉKE.”

A járvány okozta előterjesztés értelmében így a kiegészítés már nyár elején, egy összegben megérkezhet a nyugdíjasok számlájára. – írja a Jövő TV.

A kifizetett különbözet várhatóan visszamenőleg havi 0,6 százalékos lesz, és annak kézbesítésétől számítva pedig minden hónapban automatikusan ennyi.

Ez átlagosan nagyjából évi tízezer forintot jelent, összességében 26 milliárd forinthoz jut így a 2,5 millió hazai nyugdíjas – közölte a pénzügyminiszter-helyettes.