Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője mai sajtótájékoztatóján a magyar egyetemek vagyonának kiszervezéséről és a Kínai Kommunista Párt hazánkba érkező egyeteméről beszélt.

A rendszerváltás utáni időszak egy sötét napja fog következni ma az Országgyűlésben, egy súlyos járvány idején a válság közepén a fideszes kétharmad ezer milliárd forintos nagyságrendű közvagyont készül kiszervezni és politikai irányítás alá helyezni – mondta el Keresztes.

A frakcióvezető már önmagában azt is hatalmas bűnnek nevezte, hogy szinte az összes magyarországi egyetemet politikai irányítás alá kívánja helyezni a kormány. Emellett a sajtóhírekből azt is tudhatjuk, hogy a Fidesz-KDNP a Kínai Kommunista Párt egyetemét kívánja hazánkba hozni, mindezt a magyar adófizetők pénzéből.

Ezt a lépést a kormány további hitelek felvételével fogja véghez vinni, titkosított feltételek mentén. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter nem tagadta, sőt büszkén jelentette be ezt – tette hozzá az LMP politikusa.

Keresztes hazugnak nevezte a kormány a modellváltással kapcsolatos azon érveit, miszerint erre a kiszervezésre azért van szükség, hogy így fejlesszék a magyar felsőoktatást. Egyrészről, ha valóban ez lenne a kormány szándéka, akkor 2010 óta már elkezdhették volna az egyetemek fejlesztését.

Másrészről a magánalapítványi forma nem garantálja a felsőoktatás fejlesztését. Ezt a Fidesz kommunikációs igazgatója is megerősítette, amikor arról beszélt, hogy az egyetemek fejlesztése nincs közvetlen kapcsolatban a fenntartóval – emlékeztet a frakcióvezető.

Az egyetemi autonómiát sem védi a modellváltás, hiszen az alapítványok kuratóriumát nem a szenátus választja, hanem a kormány. Olyan módon, hogy ezeket a kurátorokat nem lehet visszahívni, a tagok saját maguk rendelkeznek majd később a kuratóriumi tagság pótlásáról. Korábban a Fidesz arról beszélt, hogy politikamentes kuratóriumokra van szükség, ennek ellenére azt láthatjuk ezekbe a testületekbe a kormányhoz hű embereket delegálnak – mondta el Keresztes.

Az LMP frakcióvezetője a Fidesz egy másik korábbi mondására is emlékeztetett, miszerint a hazai egyetemekre kell alapozni a felsőoktatás fejlesztését. Ezzel szemben most a kormány több pénzt akar elkölteni a kínai egyetem kampuszára, mint a teljes magyar felsőoktatásra.

Keresztes hozzátette, hogy a 2022-es kormányváltás után mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy visszaállítsák az egyetemek autonómiáját és ismét közvagyon lesz az a több milliárdos vagyon, amit a Fidesz most készül kiszervezni.