Az utóbbi hónapokban egyre elterjedtebbé vált egy új technológiai eszköz, az NFT. Az NBA egyes csapatai márciusban értékesíteni kezdték saját digitális tárgyaik lenyomatát. Például LeBron James zsákolásáról készült NFT videó nemrégiben 200 000 dollárért kelt el az NBA Top Shot weboldalán. A Golden State Warriors pedig kedden bejelentette, hogy jótékonysági aukció keretein belül kívánja értékesíteni csapata digitális pillanatait, valamint emlékjegyeit.

Nemcsak a kosárlabda történelem pillanatait lehet megvásárolni, de néhány híresség is belekezdett korlátozott kiadású videóinak, képeinek NFT formában való értékesítésébe. Kate Moss szupermodell a MITNFT művészetkollektívával együttműködve szeretné bevezetni a divatipart egy új korszakba. Az NFT-ken a modell a legmeghittebb pillanataiba enged bepillantást, és ezeket a miniklipeket aukció keretein belül szintén meg lehet vásárolni.

Az ikonikus Nyan Cat februárban töltötte be 10. életévét és ennek alkalmából Chris Torres, a Nyan Cat mögött álló művész újraszerkesztette az eredeti animációt és NFT-n keresztül aukcióra bocsátotta, ami 580 000 dollárért kelt el. A Donald Trumpról készült NFT pedig 6,6 millió dollárért.

Emily Ratajkowski a napokban az erkölcsi igazságszolgáltatás eszközének használta saját NFT-je árusítását. Tavaly megjelent egy hosszabb beszámolója a The Cut magazinban a ma már publikáló modellnek Buying Myself Back, azaz visszavásárolni magamat címmel. Ebben a bejegyzésben szó esett arról, hogy anno egy Richard Price nevű művész instagramról letöltött fotókkal készített kiállítást, ahol a modell aktfotóját is vászonra vitte és 90 000 dollárért értékesítette. Amikor Emily szerette volna megvásárolni a saját képét, közölték vele, hogy már más lecsapott rá, és nincsen joga a kép felett. Egy másik róla kiállított képet azonban sikerült megvásárolnia 81 000 dolláros áron. „Buying Myself Back: A Model for Redistribution” címet viselő NFT-jén az utóbbi kép előtt pózol és ezzel üzen azoknak, akik a képei értékesítésével az ő megélhetését teszik kockára. „Az egész karrieremet a magamról készült képekre építettem, mégis elveszik tőlem és más profitál belőle” mesélte a The New York Times-nak.

Na de mi is az az NFT?

Az NFT vagyis non-figurible token egy olyan blockchain (elosztott adatbázis) technológián alapuló adategység, mint akár a Bitcoin. Pontosabban az Etherium-hoz lehetne hasonlítani, ami szintén egy kriptovaluta és az NFT is ennek a blokkláncnak a része alapvetően (azonban egyre több vállalat kínálja a saját blokklánc infrastruktúráját NFT-k létrehozásához).

A kriptopénzektől eltérő módon, amelyek cserélhető értéket képviselnek, az NFT önmagában nem szolgál semmilyen termék ellenértékeként. További különbség közöttük, hogy míg a kriptopénz osztható kisebb egységekre, az NFT-nek csakis egészként van értéke, tehát nem osztható tovább. Legfontosabb tulajdonsága, hogy egyedi, nem helyettesíthető, korlátozott számú és nem lemásolható.

Az NFT-k főként a digitális térben alkotott művészeknek kedvez. Míg fizikai térben megszokhattuk, hogy Mona Lisából egy van és minden további csak másolat, addig a digitális világban problémát okoz a képek, videók, audió fájlok ctrl+c, ctrl+v „hamisítása”. A megannyi internetes művésznek hála néhány hónap alatt többmilliárd dolláros iparággá nőtte ki magát.

Az NFT tulajdonképpen olyan, mint egy digitális baseball kártya. Az egyik első NFT-k a CryptoKitties névre keresztelt macskás rajzok voltak, mely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy virtuális cicákat vásároljanak. Egyes videójátékokban vagy online játékokban fellelhetők korlátozott számú fegyverek, tárgyak. Nos, ezeket is lehet NFT-hez társítani. A token tartalmazza a tulajdonos nevét, mikor vásárolta meg és egyéb metaadatokat.

Ez eddig elég bohókásnak tűnik, ugyanakkor alkalmazható digitális belépőjegyek hitelesítésére, amivel az esetleges hamisítás kockázata csökkenthető.