Menthetetlenek Németország gleccserei, akár tíz éven belül elolvadhat az „örök” jég – derült ki egy Münchenben bemutatott gleccserjelentésből – írja az Ökopolisz Alapítvány.

Bajorország gleccsereinek eltűnése a véltnél hamarabb, 2050 helyett 2030-ra bekövetkezhet. 1850, a kis jégkorszak óta a gleccserek felületének 88 százaléka, térfogatuknak pedig több mint 90 százaléka tűnt el. Ez annyit tesz, hogy a több mint négy négyzetkilométernyi jégfelület kevesebb mint fél négyzetkilométernyire csökkentek.

Különösen súlyosan érintett a déli Schneeferner, amelynek ma már csak maradványai láthatók és a becslések szerint néhány év alatt teljesen el fog tűnni. A Blaueis és a Watzmann-gleccser sem fogja már sokáig bírni, és még a viszonylag robosztus északi Schneeferner is 250 liter olvadékvizet veszít másodpercenként.

A jelenségért a kutatók szerint a klímaváltozás a felelős. Ebben nem csak az Alpok térségében a németországi átlagnál erőteljesebben emelkedő hőmérséklet a ludas, hanem a levegő nedvességtartalma, valamint a gleccsereken és a körülöttük lévő területeken lévő sötét felületek aránya is.

Míg harminc évvel ezelőtti, az akkori klímában a bajor gleccserek még jól megéltek, a mai sugárzási és hőmérsékleti viszonyok között sajnos már nem.

A klímaváltozás az Alpok legtöbb gleccserét fenyegeti: egy kutatás szerint az évszázad végére a gleccserek 92 százaléka eltűnhet a hegyláncból. A hegyvonulatban mintegy 4000 gleccsert tartanak számon, köztük olyan híres síparadicsomokat, mint a svájci Zermatt vagy a franciaországi Tignes. Az Alpok vízfolyásait, víztartalékait, ökoszisztémáját is jelentősen érinti a klímaváltozás.

A gleccserek eltűnését az ivóvízforrás, a termények, az öntözés, a szennyvízkezelés és a vízenergia is megsínyli. A tudósok szerint 2050-re már szinte az összes, 3500 méter alatt fekvő gleccser elolvad az Alpokban.

Forrás: Ökopolisz Alapítvány